Krajišnik: Milošević je Sarajevo dao uz viski

„Nemam simpatija prema Miloševiću“

28.9.2013.
21:33
VOYO logo

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik tvrdi da je bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Miloševic "glavni krivac” što je Sarajevo pripalo Federaciji BiH, a ne RS, prenosi "Tanjug".

- Nemam simpatija prema Miloševiću, jer vam je dao Sarajevo. Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija. Ako bi neko trebalo da slavi Miloševića, onda ste to vi -, rekao je Krajišnik u emisiji sarajevske FACE TV, prenosi zagrebački "Večernji list".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Krajišnika Republika Srpska nije država već je to međunarodno priznati subjekt Bosna i Hercegovina.

Krajišnik, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon 13 godina robije na koju ga je osudio Haški tribunal zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva, kaže da je Republika Srpska samo jedan deo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Međunarodno priznati subjekt - država je Bosna i Hercegovina. I tu nema spora. Ja nikad neću reći da je Republika Srpska država u pravom smislu. Republika Srpska jedan deo BiH i tačka -, rekao je Krajišnik u emisiji koja će, kako se navodi, na FACE TV, biti emitovana večeras.

Krajišnik je kazao da je podela BiH dogovorena još 1993. godine, ali da je rat trajao još dve i po godine dok na terenu nije postignuta podela teritorije u srazmeri 51 odsto za Federaciju BiH i 49 odsto za Republiku Srpsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajišnik svoje najljuće protivnike u ratu, vođe muslimanskog naroda Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića ne smatra ratnim zločincima. Naprotiv, kako se navodi, on je pohvalio njihovo delovanje u ratu od 1992. do 1995. godine.

- Na našoj strani ljudi optužuju Aliju Izetbegovića, Silajdžića i druge, a ja smatram da su oni radili i trudili se koliko su znali i umeli. Ja im nikada ne bih sudio jer smatram da oni nisu krivi -, rekao je Krajišnik, navodi "Večernji", koji smatra da je on još jednom iznenadio bosansku i srpsku javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Krajišnik je bio predsedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsedništva BiH od 1996. do 1998.

Krajišnik je optužen za zločine, etničko čišćenje i genocid u BiH. Uhapšen je 3. aprila 2000. godine, a kaznu je odležao u Haškom tribunalu i u Velikoj Britanijji. Oslobođen je optužbi za genocid i osuđen na 27 godina zatvora. Sud mu je kasnije smanjio kaznu na 20 godina, a pušten je pre mesec dana nakon odslužene dve trećine kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo