Kosovski Srbi hoće referendum

Smatraju da sporazum nije dobar jer se oni “ne bore za više prava, već za Kosovo u Srbiji”

Posle četiri sata razgovora sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Srbi sa severa Kosova kažu da stavovi nisu približeni i da su oni protiv primene sporazuma.

Iako kaže da je razgovor protekao u konstruktivnoj atmosferi, predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže i da se “nije ni očekivalo da se mogu približiti stavovi“.

Premijer Ivica Dačić i Akeksandar Vučić su naveli da Srbija nije mogla više da postigne kroz sporazum, ali da će kroz implementaciju učiniti da dobiju Srbi više prava – kaže Ristić i dodaje da to nije ono što oni žele, jer se “ne bore za više prava, već za Kosovo u Srbiji“.

Ristić je dodao da u sporazumu iz Brisela nema “s od Srbije“, jer se primenjuju kosovski zakoni, što znači “faktički priznanje Kosova“.

-Nije nam namera da ulazimo u konfrontaciju sa Srbijom, sopstvenim narodom, ali nije istina da su Srbi sa juga za ovo, ogromna većina nije dobila ništa. Mi nemamo nameru da ulazimo ni u sukob sa Vladom, ali ne želimo da nam neko na silu menja državljanstvo. Zato insistiramo na referendumu, neka narod odluči – navodi Ristić, prenosi B92.

Ristić kaže da će ono nastaviti da vode mirnu borbu oko “osnovnih ljudskih prava“, i ponovio da će insistirati na referendumu.

Organizovaćemo proteste, naravno, vanstranačke, možda i ovde u Beogradu. Nama stranke ne trebaju, ali verujem da imamo pravu da se izborimo da nam niko na silu ne nameće političko rešenje – rekao je Ristić.

Predstavnici Srba sa Kosova su prethodnih dana izražavali nezadovoljstvo Sporazumom i navodili da ga neće prihvatiti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr