Jeremić se vraća u srpsku skupštinu kao nezavisan poslanik

Vuk prelazi s konja na magarca

“U oktobru ću se vratiti u Beograd kako bih u skupštini predstavljao građane Srbije koji su me za to izabrali“, rekao je Jeremić u intervjuu ruskoj agenciji RIA novosti i dodao da za sada ne namerava da se približava bilo kojoj partiji.

Ja sam nezavisan član parlamenta i za sada sam zadovoljan svojom nezavisnošću“, kazao je on.

Govoreći o specijalnoj istrazi o slučajevima trgovine organima na Kosovu, Jeremić je rekao da nije postignut nikakav napredak.

“Nikakvih novosti u istrazi o trgovini organima nema“, rekao je Jeremić, dodajući da redovno razgovara s predstavnicima različitih zemalja, a da nije dobio nikakvo objašnjenje o razlozima zastoja.

“Nadam se da će neko od nas doživeti da vidi rezultate te istrage“, rekao je predsednik GS UN.

Ruska agencija podseća da je 2008. godine objavljena knjiga nekadašnje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte „Lov: ja i ratni zločinci“, u kojoj je pisala o otmici blizu 300 Srba sa Kosova 1999. i njihovom prebacivanju u Albaniju radi vađenja i naknade prodaje ljudskih organa.

Posle toga, švajcarski parlamentarac Dik Marti je počeo da priprema izveštaj o trgovini organima na Kosovu za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, objavljen 2010. godine, gde je prvi put naveo umešanost aktuelnog kosovskog rukovodstva u organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom ljudima.

Marti je ukazao i da je za sve činjenice koje je naveo međunarodna zajednica znala tokom poslednjih deset godina, podseća agencija RIA novosti.

Predsednik GS UN se sa svoje pozicije obratio i međunarodnoj zajednici sa pozivom da se kolektivno preuzme odgovornost za rešavanje situacije i založio se za što skoriju realizaciju rusko-američke inicijative za sazivanje međunarodne konferencije o sirijskom konfliktu.

“To je put kojim treba ići“, rekao je Jeremić, dodajući da je dužnost međunarodne zajednice i UN da “štite i cene suverenitet, teritorijalnu celovitost država-članica”.

“Potreban je proces koji će omogućiti da Sirija bude demokratska, stabilna i mirna u njenim sadašnjim granicama“, dodao je on.

“Međunarodna zajednica treba da radi pojačano sa akterima unutar Sirije i izvan nje i zajedničke napore usmeri pre svega na zaustavljanje ubistava i te tragedije“, rekao je Jeremić.

On se istovremeno založio i za analizu izveštaja Rusije o hemijskom oružju u Siriji, koji je ranije ovog meseca predat UN.

“To je vrlo detaljan izveštaj i potrebno ga je pažljivo proučiti, rekao je predsednik GS UN.

Izveštaj su sačinili ruski naučnici na bazi ekspertize kod sirijskog grada Alepa gde su, kako su utvrdili, ekstremisti opozicije primenili bojni otrov sarin.

“U prošlosti smo već bili svedoci sumnji u vezi sa postojanjem oružja za masovno uništenje, koje se nisu materijalizovale i pokazale istinitima. Zato treba biti vrlo, vrlo oprezan“, upozorio je Jeremić u intervjuu ruskoj agenciji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr