Italijani nam rade o datumu

Nada u 28. jun i sa italijanske strane

7.6.2013.
8:13
VOYO logo

Ministar evropskih poslova Italije Enco Moavero Milanezi izjavio je da zvanični Rim neskriveno želi da Srbija 28. juna dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom i da će njegova zemlja učiniti sve da pridobije one članice EU koje se eventualno još dvoume.

"Nadamo se i želimo da bude moguće da se taj datum sada (28. juna) utvrdi. Trenutno, još postoji određeni deo puta koji mora da se pređe, do priprema za Evropski savet krajem juna", rekao je u intervjuu za "Novosti" italijanski ministar evropskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanezi je kazao da Italija podržava "činjenicu da sada, naročito u svetlu dobrih rezultata dijaloga koji se odvija između Beograda i Prištine, treba utvrditi datum za pregovore o članstvu", kao i da italijanska vlada stoji na stanovištu podrške aspiracijama Srbije.

On, međutim, nije mogao da kaže da li je optimista ili pesimista kada je reč o dodeljivanju datuma Srbiji za početak pregovora sa EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se govoriti o optimizmu ili pesimizmu, kada je reč o ovako ozbiljnoj vrsti pitanja. Mi, jednostavno, podržavamo vlasti Srbije i nadamo se da ćemo, zajedno sa drugim evropskim zemljama koje daju podršku ovom procesu, uspeti da ubedimo ostale koji se eventualno još dvoume", rekao je Milanezi.

Upitan da li Beograd može da se izbori za Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, Milanezi je rekao da je upravo to tema koja treba da se utvrdi, naročito u okviru dijaloga koji u Briselu vode Beograd i Priština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U evropskim okvirima, u opštem smislu, dodao je Milanezi, ako sve te različite nacije žele jednog dana da budu deo EU, biće neophodno da se poštuju prava svih manjina.

Na pitanje kako EU misli da započne pregovore sa Prištinom o stabilizaciji i pridruživanju, kad pet njenih članica ne prihvata nezavisnost Kosova, Milanezi je rekao da je to element koji treba uzeti u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, u svakom slučaju, Italija smatra da pregovori i sa Beogradom i sa Prištinom, i za pristupanje, i za S S P, treba da započnu istovremeno", rekao je Milanezi.

Govoreći o odnosima Beograda i Rima, Milanezi je rekao da su njihovi odnosi izuzetni i to još odavno, kako na ekonomskom, tako i na politickom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, sve vreme tokom rada bivše italijanske vlade, kojom je predsedavao Mario Monti, u svakoj prilici su postojali veoma dobri odnosi i razumevanje izmedu dve države, "čak i na ličnom nivou".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike