Goati: Diletanti na ključnim pozicijama

Kritika na račun Vlade Srbije

Aktuelna Vlada Srbije nastavila je praksu da se na ključne pozicije u državnoj upravi postavljaju ljudi bez bilo kakvih profesionalnih kriterijuma, smatra politički analitičar Vladimir Goati, javlja Beta.

Apsolutno je deprofesionalizovana javna uprava. I prethodne vlade su to činile, a ova je nastavila u tom pravcu. Postavili su diletante na ključna mesta – rekao je predsednik Transparentnosti Srbija, komentarišući rad vladajuće koalicije, i dodao da taj problem sada neće moći da se reši godinama.

Goati je sadašnjoj vladajućoj koaliciji odao priznanje za potpisivanje sporazuma sa Prištinom, što je, kako je naveo, otvorilo Srbiji put ka Evropskoj uniji, prenosi Novi Magazin.

Takođe je rekao da će, u slučaju većih promena u Vladi Srbije dodatno ojačati Srpska napredna stranka, a dva manja koaliciona partnera će se suočiti sa opasnošću od unutrašnjih podela.

Ocenio je i da su koalicija oko Socijalističke partije Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije nevoljno pristali na rekonstrukciju vlade pod pritiskom većeg koalicionog partnera i da sada ostaje da se vidi da li će to imati posledice po njih.

Goati ne isključuje ni mogućnost da promene u vladi budu “male i kozmetičke” u kom slučaju bi, kako kaže, to značilo neuspeh za Srpsku naprednu stranku čiji je lider Aleksandar Vučić glavni protagonista rekonstrukcije.

Jedna varijanta je mala kozmetička promena i to bi bilo veliko razočarenje i veliki minus za ključnu stranku SNS i njenog lidera – rekao je on.

Kako je naveo, u slučaju velikih promena u vladi lideri manjih stranaka će se suočiti sa nezadovoljstvom onih koji su lišeni vlasti i koji imaju podršku unutar stranaka.

Kada ljude sa podrškom unutar partije lišite vlasti tu lako sporovi prerastaju u rascepe. To su situacije kada se promene dešavaju bez izbora – rekao je Goati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr