Eštonova opet izgladila situacija između Beograda i Prištine

Napravljen konkretan šestomesečni plan, čeka se potvrda srpske i kosovske vlade

22.5.2013.
20:29
VOYO logo

Dogovor o implementaciji Briselskog sporazuma je postignut, izjavio je kosovski premijer Hašim Tači nakon što je završio sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

On je kazao da je dogovor koji je postignut u skladu s potpisanim sporazumom i dodao da još treba da ga potvrde obe vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dogovorili smo se u principu o koracima za primenu sporazuma u narednih šest meseci - rekao je Tači izlazeći iz zgrade, zahvalivši se Eštonovoj na posredovanju.

Prema njegovim rečima, detalji sprovođenja sporazuma će naknadno biti usaglašeni na sastancima ekspertskih timova, kao i u vladama Srbije i Kosova. Tači nije želeo da odgovori na pitanje da li se mogu očekivati novi susreti na premijerskom nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili su se o konkretnom tekstu plana za sprovođenje sporazuma, izjavila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

U vezi s tim "oni će biti u kontaktu sa mnom do kraja nedelje", navela je u pisanoj izjavi Ketrin Ešton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska delegacija još nije izašla iz zgrade, javlja B92.

Pojavili se novi zahtevi?

Sastanak Ivice Dačića i Ketrin Ešton o primeni sporazuma od 19. aprila počeo je oko 11.30, a završen je oko 13 h. Posle toga je usledio susret sa Hašimom Tačijem, da bi potom bila utvrđena pauza, jer visoka predstavnica EU treba da se obrati Savetu EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka predstavnica EU je nakon toga imala bilateralni susret s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem, posle čega je počeo i zajednički susret sa oba premijera oko 18 sati.

Kako prenosi B92, novinari s Kosova ranije danas su preneli informaciju da se srpska strana pojavila sa nekim novim zahtevima. Srpska delegacija nije davala nikakve izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvaničnici koji prate trojne razgovore tvrdili su da će Eštonova nastojati da tokom dana dođe do saglasnosti timova povodom plana primene sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

"Najkomplikovaniji deo pregovora"

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da će postizanje dogovora o primeni Briselskog sporazuma biti najteži deo posla i da su razgovori koji su o tome juče i danas vođeni u Briselu najteži do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je gostujući na RTS-u naglasio da je Briselski sporazum skup načela koji svako može da tumači na svoj način u skladu sa svojim interesima i da eksperti ne mogu da prevaziđu te različite poglede, tako da je ponovo na Ketrin Ešton da pokuša da ta načela pretvori u konkretan plan koji bi se mogao primeniti.

- Kada se radi o zajednici srpskih opština, Beograd bi da napravi zajednicu pa da onda ide dalje, dok bi Priština da ukine institucije pa da napravi svoje. I jedno i drugo jeste isto, ali suštinski različito - naglasio je Simić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da u praksi međunarodnog pregovaranja ovakvi detalji predstavljaju najveći problem, jer je mnogo lakše usaglasiti načela, ali da je teško ta načela implementirati u praksi.

- Ovo sada je najkomplikovaniji deo pregovora, koji se neće moći implementirati u četrdesetak dana, koliko je ostalo do kraja juna, kada se odlučuje o dobijanju datuma - naveo je profesor Fakulteta političkih nauka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ukazao na to da se od Srbije očekuje plan, a ne i sama primena, što se, kako kaže Simić, moglo čuti i od šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea tokom posete Beogradu.

O putovanju prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića u Moskvu i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Soči, on kaže da Beograd ne želi da zapostavi vezu sa Rusijom i da na ovaj način pokazuju da žele da održe ravnotežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primena sporazuma ključna za datum

Podsetimo, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton juče je prvo imala bilateralne sastanke sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, potom s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a zatim je održan trilateralni sastanak.

Tema današnjeg razgovora bila je sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, koji je parafiran 19. aprila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dodeljivanje Srbiji datuma za početak pristupnih pregovora u junu ključni uslov je primena sporazuma, ali je takođe važno da se dogovor o primeni postigne do kraja nedelje, saznaje Tanjug u izvorima bliskim srpskoj delegaciji.

Dačić je u ponedeljak izjavio da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u delegaciji Srbije su na sastanku sa Eštonovom bili, pored premijera Dačića, ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i savetnica premijera Zorana Vlatković.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo