Tadić: Đilas ne ume da vodi stranku, interesuju ga samo pare

Počasni predsednik oštro zamera nepočasnom

18.1.2014.
14:39
VOYO logo

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas zatražio je danas na sednici Glavnog odbora podršku za svoj rad i istakao da ne vodi stranku koja će biti uz "takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića, već DS koja veruje da može da pobedi SNS i Vučića i sa te pozicije da menja državu", prenosi "Tanjug".

On je na sednici Glavnog odbora u Novom Sadu naglasio da nije tražio jedinstvo oko predsednika stranke, već oko politike koju će DS da vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tražio sam ne jedinstvo oko predsednika, već oko politike, koji je to pravac stranke i da ga se svi držimo. Siguran sam da su mnogi očekivali govor sa mnogo naboja i teških reči, ali DS nije nas 500, već i oni koji za nas glasaju -, rekao je Đilas, poručujući da je njegova obaveza da uveri građane da je stranka koju vodi najbolje što građani imaju.

Đilas je apelovao na jedinstvo, na donošenje odluke o politici stranke, istakavši da većina ima pravo na donošenje odluka, ali da to ne znači da je zato u pravu, kao i da manjina treba da snosi posledice zbog drugacijeg mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik DS je takođe rekao da na ovoj sednici Glavnog odbora, koja nije obična, već posebna, traži podršku za svoj rad o tome kakva DS treba da bude i da li su njeni članovi spremni da se za te ideale žrtvuju.

- DS mora biti lider ili u vlasti ili u opoziciji -, zaključio je šef demokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da je vođstvo DS preuzeo pre 14 meseci i da je tada očuvano jedinstvo stranke. "U nekim stvarima tada nismo pričali, a možda je bolje bilo da jesmo", rekao je Đilas, dodajući da je DS poslednjih 14 meseci bila stranka koja je napadana sa svih strana i čiji su članovi hapšeni.

Predsednik DS je rekao da saradnje između te stranke i Srpske napredne stranke ne može biti ne zbog toga šta naprednjaci pričaju, već zbog toga šta i kako rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đilas je rekao da mu je drago što se sednica GO stranke održava van Beograda iako je do toga došlo slučajno. "Želeli smo da sednicu održimo u Beogradu i bila je planirana za naredni vikend ali SNS narednog vikenda ima skupštinu i zauzeli su veliku salu, a ne bi bilo u redu da oni imaju sednicu u velikoj, a mi u maloj sali kad smo mi bili i ponovo ćemo biti veća stranka od njih", rekao je Đilas.

Govoreći o radu aktuelne vlasti, predsednik DS je rekao da ta stranka u startu nije rekla da je vlada loša, dajući joj priliku da se pokaže na delu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, i u maju prošle godine DS nije bio oštar prema vladi iako je bilo razloga za to, a sve u želji da se ne remeti atmosfera pred 28. jun kada je Srbija trebalo da dobije odgovor o početku pregovora o pristupanju EU. "Međutim, sada vidimo da sve što se radi nije dobro i da od obećanja o boljem životu građana nema ništa, a ja sam govorio da je na delu tiho uvođenje diktature, a jedini ko tome može stati na put je DS", istakao je Đilas.

Đilas je, govoreći o izborima, rekao da očekuje da Vučić raspiše parlamentarne izbore da bismo "napokon prebrojali koliko ko ima podršku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da se ne treba osvrtati na istraživanja javnog mnjenja i na rezultate lokalnih izbora. "Ne treba se osvrtati na razna istraživanja koja su, eto baš slučajno, danas objavljena i na lokalne izbore u kojima je vladala atmosfera zastrašivanja, otmica, pretnji, kupovine glasova", rekao je Đilas.

Po njegovim rečima, parlamentarni izbori su nešto sasvim drugo, kao i beogradski, na kojima DS može da pokaže pravu snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O eventualnom raspisivanju izbora, Đilas je rekao da ima mnogo stvari koje ukazuju da će izbori biti raspisani, ali da ima i mnogo stvari koje ukazuju da neće. "Bilo kako bilo, beogradski izbori su jedino izvesni i treba maksimalno da se usredsredimo na njih", kazao je Đilas.

On je članove Odbora podsetio da je taj odbor u decembru 2012. godine doneo odluku da se unutarstranačka kadrovska pitanja ostave za period po završetku beogradskih izbora, ali je kazao i da su "neki to zaboravili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku govora demokrate su nastavile rad iza zatvorenih vrata, a novinarima je rečeno da će im se po okončanju sednice obratiti članovi predsedništva.

Tadić: Glasanje za izveštaj Đilasa - loš izborni rezultat u Beogradu

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić poručio Đilasu, na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora, da nema kapacitet da vodi DS, a članovima Odbora da glasanje za izveštaj predsednika znači loš izborni rezultat na beogradskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama koje je Tanjug dobio iz dela sednice koja se vodi iza zatvorenih vrata, počasni predsednik DS bio je veoma oštar u obraćanju Đilasu i članovima GO, i nezadovoljan načinom na koji se stranka vodi u poslednjih 14 meseci od kako je Đilas na funkciji predsednika.

Voleo bih, dodao je, da se jednog dana uporede računi ko je šta uradio. "Ovo je trka za parama, za moći za uticaj a ne za DS", rekao je Tadić i dodao:"Gospodo delegati vi ćete davanjem podrške za izveštaj se opredeliti da li ste za Đilasa ili mene. I da li Đilas ili ja imam kapacitet da stranka krene u izbornu trku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštro je zamerio Đilasu i Borislavu Stefanoviću da ne može da se preti onima koji nisu za izveštaj jer to, kako je rekao, nije demokratija. "I pre prošlih izbora sam rekao da Dragan Đilas nema kapacitet da vodi DS. Nemam ništa lično protiv tebe ali to sam mislio i kad si izabran i sada", rekao je Tadić obraćajući se Đilasu.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, međutim, za razliku od Tadića, smatra da u ovom trenutku ne bi trebalo tražiti smenu predsednika stranke i da sa tim treba sačekati do završetka izbora u prestonici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mićunović je naglasio da bi tek posle izbora u Beogradu trebalo razgovarati o poverenju predsedniku Đilasu.

Takav stav izneo je i zamenik predsednika DS Bojan Pajtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najeksplicitnija u podršci Đilasu, bila je član Političkog saveta Vida Ognjenović, koja je, kako je Tanjugu preneto, rekla da na smeni predsednika stranke insistiraju oni koji bi želeli saradnju sa SNS.

Dragan Šutanovac je, međutim, oštro kritikovao i Tadića i Đilasa i najavio da će glasati za izveštaj predsednika stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta tri stanovišta o stavovima unutar stranke - smena Đilasa, ostanak sadašnjeg predsednika na toj funkciji i stastus kvo, jesu i stanovišta o tome kako dalje o čemu se u javnosti i spekulisalo.

U obraćanju članovima GO, Đilas je zatražio podršku za svoj rad i poručio da ne vodi stranku koja će biti uz "takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića, već DS koja veruje da može da pobedi SNS i Vučića i sa te pozicije menja državu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za reč se prijavio 71 član GO pa se očekuje i višečasovna diskusija. Po obraćanju čelnika stranke, veći deo članstva GO je izašao na pauzu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo