Dačić: U prvih devet meseci ove godine sprečeno uupno 7.228 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice

Najveći pritisak zabeležen na srpsko mađarskoj i srpsko hrvatskoj granici

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na ministarskoj konferenciji zemalja Salcburškog foruma da je, u prvih devet meseci ove godine, u Srbiji sprečeno ukupno 7.228 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, od čega 6.620 na zelenoj liniji i 608 na graničnim prelazima.

Ministar Dačić je u Bukureštu precizirao da to u odnosu na isti period prethodne godine, kada je sprečeno ukupno 8.792, čini pad za 31 odsto.

Prema njegovim rečima, najveći broj ilegalnih prelazaka na zelenoj liniji sprečen je na granici sa Republikom Makedonijom i to 4.401, što čini 66% od ukupnog broja sprečenih ilegalnih prelazaka.

On je dodao da je, kada su u pitanju izlazne tačke, najveći pritisak zabeležen na srpsko-mađarskoj i srpsko-hrvatskoj granici.

„Na delu državne granice sa Mađarskom registrovan je porast broja sprečenih ilegalnih prelazaka na zelenoj liniji za čak 51 odsto, dok je na delu državne granice sa Hrvatskom zabeležen višestruki pad u odnosu na isti period prethodne godine“, precizirao je Dačić.

On je objasnio da su, u odnosu na prethodne godine, u ovoj godini aktivirane još dve nove rute ilegalne migracije koje vode iz pravca Republike Bugarske i Crne Gore, gde je zabeležen višestruki porast broja otkrivenih ilegalnih prelazaka iz tog pravca.

Podsetivši da se Srbija suočava sa pojačanim pritiskom ilegalne migracije, počev od 2009. godine, Dačić je ukazao da je teritorija Republike Srbije i dalje jedna od tranzitnih pravaca kojim državljani Pakistana, Avganistana, Sirije, Alžira, Somalije pokušavaju da na nezakonit način pređu u neku od razvijenih zemalja evropskog kontinenta.

Republika Srbija, kako je objasnio Dačić, intenzivno radi na usklađivanji domaćeg zakonodavstva sa standardima i propisima EU u cilju efikasnog suprostavljanja ilegalnim migracijama.

Značajna pažnja posvećuje se i regionalnoj i međunarodnoj saradnji u cilju jačanja bezbednosti granica i uspešnog suzbijanja prekograničnog kriminala, dodao je Dačić.

On je naveo da se problem ilegalnih migracija, krijumčarenje ljudi i pojave velikog broja ilegalnih migranata ne može odvojiti od problema trgovine ljudima i njihove ugroženosti od eksploatacije kroz različite oblike – seksualnu, radnu, prinudu na vršenje krivičnih dela, kao i kroz druge oblike eksploatacije.

Prevencija trgovine ljudima je i dalje jedna od glavnih zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, naglasio je Dačić i ukazao da u je na tom polju urađeno puno.

Zahvalivši se zemljama članicama i partnerima Salcburškog foruma na podršci u procesu evropskih integracija, premijer i ministar unutrašnjih poslova Dačić istakao je da će cilj Srbije i u ovoj godini biti nastavak pozitivne dinamike i uspešne politike u realizaciji najvažnijeg strateškog prioriteta – pregovora o članstvu u EU.

Pre početka Salcburškog foruma, potpisani su Memorandum o saradnji u oblasti unutrašnje kontrole između republike Srbije i Bugarske i Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr