Dačić najavio probleme sa Prištinom

“Oni misle da ćemo sve prihvatiti zbog datuma – e, pa nećemo!”

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u diijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

On tvrdi da nema novih dogovora i da ne zna o čemu bi trebalo da informiše parlament.

O čemu da se informiše parlament – da smo se saglasili da treba da se formira Zajednica srpskih opština, ali ni oko čega drugog. Nema dogovora jer prištinska strana ne prihvata i ne želi da razgovara da Zajednica ima bilo koji instrument vlasti, izbore, organe, izvršna ovlašćenja i slično – rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija, a prenosi Tanjug.

Za Srbiju je, istakao je on, neprihvatljivo da Zajednica nema nadležnosti i da sve što ona može da izvršava je objavljivanje časopisa i organizovanje okruglih stolova.

Kako je dodao, prištinska strana misli da će vlada Srbije prihvatiti sve samo da dobije datum.

Pa nećemo, jer mi ovo ne radimo zbog datuma već hoćemo da rešimo problem kompromisom – rekao je Dačić i dodao da je komprimis kada “svako dobije pomalo onoga što nije želeo“.

Prema njegovim rečima, datum treba ostaviti po strani i mada bi bilo dobro da ga dobijemo, kako je poručio, i EU treba da bude svesna da je nedobijanje datuma “put za ubijanje dijaloga“.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr