Dačić hoće da smeni Tončeva?

Pritužbe daleko od neistine

Premijer Ivica Dačić rešio je da smeni svog savetnika za nacionalnu bezbednost Ivicu Tončeva ukoliko se dokaže da je kršio zakon, piše Informer.

Dačić je odbio brojne molbe savetnika Tončeva da ga uzme u zaštitu i rekao da će ako je uradio bilo šta protiv zakonito morati da podnese ostavku ili bude smenjen.

Izvor ovog lista kaže da je Dačić ovoga puta ozbiljan i da je zaista rešio da zavede red u svom “sektoru”.

Šefu je već preko glave priča o sumnjivim poslovima Ivice Tončeva. On je naložio pokretanje istrage koja u najkraćem mogućem roku treba da utvrdi da li u tim pričama ima istine. Ako se pokaže da ima i najmanjeg bezakonja, Tončev će morati da ide sa položaja“, rekao je izvor blizak premijeru.

Prvi slučaj koji će se po Dačićevom nalogu, isterati do kraja jeste sumnjiva diploma prištinskog Građevinskog fakulteta Ivice Tončeva.

Kako je ranije pisano, sumnja se da je Tončev falsifikovao diplomu koju je podneo kao dokaz stručne spreme prilikom zapošljavanja u Vladi. Na faksimilu diplome premijerovog savetnika potpisan je profesor Slobodan Barać, koji tvrdi da nikada nije radio na Građevinskom fakultetu u Prištini.

Nakon ovog otkrića oglasio se i ministar prosvete Žarko Obradović koji je najavio da će pokrenuti istragu o Tončevoj diplomi.
On je tada najavio “hitnu istragu”, koja već traje 15 dana.

Postupak je u toku. Nema razloga da se bilo šta krije. Čim se završi provera rezultati će biti saopšteni“, kažu u Prosvetnoj inspekciji.

Izvori Informera ističu da će istraga oko diplome kao i ostale istrage uskoro biti završene.
“Sačekajte još nekoliko dana i sve će biti mnogo jasnije”, dodaje izvor.

Podsetimo, Tončev je u medijima povezivan da je sarađivao sa Branislavom Šaranovićem, crnogorskim kriminalcem osuđenim u Nemačkoj za iznudu, ubijenim 2009. godine u Beogradu.

Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji otkrio je da je Tončev nakon atentata ostao na mestu direktora predstavništva Šaranovićevog austrijskog preduzeća koje je finansiralo kazino u beogradskom hotelu “Slavija” , a to je ostao i do danas.

CINS dalje piše da je Tončev nakon dolaska iz Austrije, pre otprilike pet godina, začuđujućom brzinom postao veoma uticajan u Srbiji . Počeo je kao menadžer SPS-a, zatim je stranku zastupao u Skupštini a sada je savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Ivice Dačića.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr