Četiri Dačićeve ključne tačke za oporavak

Premijerov ekspoze

30.8.2013.
16:46
VOYO logo

U Skupštini Srbije počela je sednica na kojoj će premijer Ivica Dačić izneti ekspoze rekonstruisane Vlade Srbije. B92 prenosi delove tog ekspozea.

Iako je bilo planirano da sednica počne ekspozeom premijera, ona je počela prijavama opozicionih poslanika na povrede Poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku, premijer Srbije podsetiće na ekspoze koji je dao pre 13 meseci prilikom formiranja Vlade Srbije kada je predstavio "Vladu za budućnost".

- Tada smo rekli da ćemo raditi na budućnosti Srbije i da izgradimo integralnu viziju budućnosti Srbije. Tada sam rekao da će to biti vlada za budućnost, a sada smo odlučili da bez prisustva opozicijee uđemo u najtemeljniju i najširu rekonstrukciju jedne Vlade u parlamentarnoj istoriji Srbije. Uradili smo to zato što nemamo prava da budemo zadovoljni i da zaboravimo da je samo stalna promena jedini put do cilja koji ova država i njen narod zaslužuju - a to je modernije, uređenija, poštovanija, sigurna i bogata Srbija - piše na početku eskpozea Ivice Dačića koji će uskoro predstaviti poslanicima u Skupštini Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu premijer Dačić dalje navodi da su novi zadaci rekonstruisane vlade da se Srbija ubrza i da se promeni a ne da bude talac međustranačkih sukoba i političkih podela.

"Zato su među 11 novih ministara više od polovine nestranačke ličnosti. Srbiji danas treba sve i to odmah".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić podeća da je Srbija prošla kroz tešku istoriju i krizu u kojoj je bila suočena sa raspadom bivše države, ratovima, dvostrukim standardima u svetu, ekonomskim siromašenjem i gubljenjem perspektive, dodaje da je BDP danas na nivou 65 odsto BDP-a iz 1989.

- Srbija više nema vremena da čeka i da bude zemlja iznevernih očekivanja i propuštenih prilika. Mala smo mi zemlja za toliku količinu nepravde i poraza koje slavimo i ne treba nam više žrtava od onih koje smo podneli. Moramo da igramo na pobedu - kaže Ivica Dačić u svom ekspozeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On podseća na uspehe koje je aktuelna Vlada Srbije uspela da napravi u proteklih godinu dana ističući pre svega da je je najkurpniji korak napred napravila u pregovorima sa Prištinom otvarajući novo poglavlje. Dodaje i da je na Vidovdan "Evropski Savet odlučio da otpočne pregovore sa Srbijom čime je ostvaren višedecenijski cilj".

"Dobijanje datuma samo je uvod u to veliko putovanje ka Evropskoj Uniji na koje smo krenuli. Ova vlada uradila je puno više da se ovaj dan dogodi - nismo lagali, imali smo cilj i nismo ništa krili, a dobili smo i priznanje da smo pouzdani partneri. Srbija je priznata kao zemlja koja ima reč i u čiju se reč veruje. Evropa je pred vratima, ali nije još u Srbiji i onoliko koliko mi budemo u stanju da budemo evropa toliko će ona biti ovde".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći deo Dačićevog ekspozea posvećen je ekonomiji - teškoj situaciji u kojoj se nalazi srpska privreda isitčući da je ekonomski oporavak nacionalni priorite.

- Sve zavisi od toga da li smo sposobni da obavimo ekonomski oporavak zemlje, da zaustavimo ekonomsko urušavanje i zaustavimo pad BDP-a, oporavimo privredu i učinimo je likvidnom, smanjimo stopu nepzaposlenosti, suzbijemo sivu ekonomiju, smanjim budžetski deficit i javni dug - navodi Ivica Dačić i posebno ističe kao dobar primer i uspešan model aranžamna između Jata i Etihada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ističe da je cilj da se hrabrim potezima javne finansije izvedu na održivi put kao i nulta tolerancija i visoke kazne za privredni kriminal i neplaćanje poreza.

Dačić zato kaže da nova vizija Srbije mora da bude zansovana na 4 ključne pretpostavke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva - univerzalni minimum socijalne zaštite kao oznaka solidarnog društva i sigurnost da niko neće biti ostavljen na cedilu. Druga - konsolidovane javne finansije bazirane na novoj poreskoj politici odnosno odgovornoj državi i odgovornim građanima, ona podrazumeva stimulativnu fiskalnu politika, nultu toleranciju za nepoštovanja zakona, privredni kriminal i korupciju. Treća - korporatizacija privrede odnosno prema državnom kao prema svom, socijalnu politiku izbaciti iz javnih preduzeća, prviući strane investicije i uvesti profesionalni menadžment. Četvrta - imati smislenu regulativu to jest imati samo ono što ima smisla, a to znači promeniti zakone o planiranju i zgradnji, o stečaju i privatizaciji, izvrštiti strogu giljotinu propisa i uvesti elektronsku urpavu svuda gde je to moguće. U svemu ovome veoma je važan otvoreni dijalog sa privredom, sindikatima i svim relevantnim činiocima i doneti mere koje će biti kratkoročne, srednjoročne i na duži rok, navodi premijer.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo