'OPORTUNISTIČKI POTEZ'

PLENKOVIĆU I PETROVU STIGLO OŠTRO PISMO IZ EU-a: ‘Ne smanjujte HRT pristojbu’

Europska unija radiotelevizija (European Broadcasting Union – EBU) uputila je oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu u kojem se izražava duboka zabrinutost zbog ‘potkopavanja’ HRT-a kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe.

EBU zabrinjavajućim ocjenjuje i Mostovo uvjetovanje za postizbornu koaliciju s HDZ-om, prihvaćanjem njihova prijedloga o 19 postotnom smanjenju pristojbe. ‘Održivo financiranje HRT-a je ključno za zadržavanje njegove presudne uloge u društvu. Rasprava o visini iznosa radiotelevizijske pristojbe trebala bi biti javna, a ne biti dijelom koalicijskih pregovora’ ističe se u priopćenju EBU-a.

Utjecaj na 75% populacije u RH

U njemu se navodi i veliki doseg i utjecaj HRT-ova televizijskog programa na gotovo, kako je istaknuto, 75 posto hrvatske populacije.

‘EBU smatra kako je ovaj oportunistički potez pokušaj da se oslabi nezavisnost i urednička kvaliteta HRT-a koji je, kao relevantan izvor informacija, i dalje medij kojim se najviše vjeruje u Hrvatskoj. HRT je i ogledni primjer za uspješan javni medijski servis u regiji s udjelom gledanosti od 28,4 posto, najvećim na Balkanu’, navodi se u priopćenju.

HRT ODGOVARA NA ZAHTJEV MOSTA: Smanjite li pristojbu ukidat ćemo dopisništva, pa i ono u Metkoviću

Pretplata manja od prosjeka EBU-a

Ističe se i da je godišnji iznos pretplate od 128 eura manji od prosjeka članica EBU-a i da ga HRT-a uspješno ubire.

Navodi se i da je taj iznos ostao nepromijenjen već četiri godine, iako je HRT imao zakonsko pravo povećanja iznosa mjesečne pristojbe te da je u tom razdoblju rastao pritisak države da HRT ‘pokriva’ troškove domaćinstva oslobođenih od plaćanja pristojbe.

‘Provede li se smanjenje od 19 posto, dodatno smanjenje prihoda HRT neće dovesti samo do ozbiljih rezova u programu, nego bi moglo potkopati djelovanje javnog medijskog servisa u Hrvatskoj i mogućnost za slobodnu i nezavisnu raspravu što bi svaka demokratska vlast trebala štititi. Važnost adekvatnog i sigurnog financiranja javnog medijskog servisa, utvrđenog na nacionalnoj razini, je sadržano i u mnogim dokumentima Vijeća Europe. Pozivamo sve političare, mjerodavne institucije i buduće parlamentarne zastupnike da se suzdrže od politizacije javnog medijskog servisa i da štite vrijednosti javnog medijskog servisa u korist hrvatskog naroda’, navodi se u priopćenju koje potpisuje direktorica EBU-a Ingrid Deltenre.

Najveća stručna udruga

EBU je, kako se navodi, najveća stručna udruga javnih nacionalnih medijskih organizacija na svijetu koja ima 74 aktivna člana u 56 država u Europi i okružju te 35 pridruženih članova širom svijeta. Misija je Europske unije radiotelevizija promicanje interesa javnih medijskih servisa i njihova doprinosa suvremenim društvenim kretanjima.

Hrvatska radiotelevizija punopravni je član Europske unije radiotelevizija posredno od samoga osnutka unije 1950., a izravno nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, od 1. siječnja 1993.

HRT VIŠE NEĆEMO PLAĆATI 80 KUNA? ‘Uskoro ćemo uputiti prijedlog o novoj cijeni pretplate’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr