Zbog apsurdnog zakona djevojčica ima dva oca

Zbog propisa kći Zagrepčanka Petre Gregurović ne može nositi prezime biološkog oca nego njezina supruga od kojeg se razvodi, a država je tjera u trošak jer sudskim putem mora dokazati tko je roditelj.

Prije dvije i pol godine podnijela je zahtjev za razvod braka, no parnica još nije gotova. U međuvremenu, Petra se zaljubila i započela život s drugim muškarcem. Dobili su kćer, no silom zakona njezinu djetetu su kao oca upisali bivšeg muža. Naime, djeci rođenoj u braku i čak 300 dana nakon službenog razvoda država upisuje bivšeg muža kao oca. Biološki otac priznaje bebu, ali sustav ga ignorira.

Zbog bizarnog državnog aparata i besmislene birokracije Taša će biti obilježena cijelog života, ljutito objašnjava 27-godišnja mama iz Zagreba.

Dva mjeseca bez imena

“Drama je počela odmah nakon rođenja jer bez nazočnosti supruga s kojim sam još u formalnom braku nisam mogla djetetu dati ime ni upisati je u matične knjige. Bivši suprug je rekao da s tim ne želi imati ništa, pa je Centar za socijalnu skrb od njega tražio odobrenje da sve mogu ishoditi sama.

Nije htio potpisati, pa smo u navlačenju izgubili vrijeme. Moja kći dva mjeseca nije imala ime, a uspjeli smo je upisati tri dana prije isteka roka. Država me prisilila da ga upišem kao oca iako on to nije, a sad me tjera da plaćam odvjetnike i skupe parnice kako bih to dokazala”, ispričala je Gregurović za 24sata.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr