IMA PAMETNIJEG POSLA

PAVUNA NEĆE VODITI KURIKULARNU REFORMU: ‘Nemam vremena, a to je ionako izmišljanje tople vode’

Provedba kurikularne reforme obrazovanja podigla je mnogo prašine nakon ostavke ekspertnog tima na čelu s Borisom Jokićem i očekivano postala dijelom predizborne kampanje.

U kampanji se, uz Jokićevo ime, baratalo imenima još nekih stručnjaka koji bi je mogli nastaviti. Na jednom predizbornom sučeljavanju, HDZ-ovac Đuro Njavro tako je spomenuo i znanstvenika Davora Pavunu kao poželjnog voditelja Kurikularne reforme. Sam Pavuna je, u izjavi Novom listu odbacio takvu mogućnost.

PLENKOVIĆ: ‘Kurikularna reforma nikad nije niti zaustavljena, Šustar je žrtva’

“HDZ me nikada nije kontaktirao”

“Nitko me nikad nije izravno ništa pitao, iako su mi mnogi pisali. Konkretno, Miroslav Dorešić, akademik Vladimir Paar i Matko Glunčić te akademik Ranko Matasović i Đuro Njavro, koji su svima, pa i meni, poslali vrlo precizne komentare i kritike tzv. Jokić kurikuluma. HDZ me nikad nije po tom pitanju kontaktirao, a povremeno komuniciram s nekima od njih, kao i svim mudrim misliocima u svim strankama, od SDP-a i Mosta do Živog zida te s briljantnim vodećim intelektualcima u obrazovanju Hrvatske i svijeta”, kaže Pavuna.

Njavro je na spomenutom skupu početkom rujna ustvrdio da je kurikularna reforma bila “loše pripremljena i loše provedena”, te da je Jokić “potrošio svoju priliku”. Ističući Pavunu, Njavro je rekao da je riječ o “čovjeku koji gleda 50 godina unaprijed”.

POTVRĐENI NOVI VODITELJI KURIKULARNE REFORME: ‘Neusporedivo su stručniji od Borisa Jokića’

“Na kurikulumu mnogi zarađuju slavu i honorare”

No, piše Novi list, tog hrvatskog fizičara i profesora švicarskog Instituta za tehnologiju (EPFL) dio hrvatske znanstvene zajednice smatra pseduzonanstvenikom. Spočitavaju mu neke kontrovezne izjave poput one da bi vlč. Zlatko Sudac prema zakonima fizike mogao levitirati te da je spolni odgoj u hrvatskim školama baziran na pedofiliji.

Sam Pavuna kaže da se kurikulumom ne bi bavio čak i kada bi stigao to raditi.

“Jednostavno, vertikala optimalnog odgoja i obrazovanja danas je dovoljno jasno snimljena u svijetu pa nema potrebe za egzotikom ni u Hrvatskoj”, kaže dodajući da je kurikulum ‘nova floskula’ i ‘otkrivanje tople vode na kojoj mnogi zarađuju slavu i honorare’.

Smatra također da mu dio javnosti zamjera na tome što je “iskreni tradicionalist i vjernik”.

POZNATI ZNANSTVENIK: ‘Hrvati neće pohrliti u Švicarsku, tamo je glavna mantra red, rad i disciplina’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr