Pada potrošnja, bankari najavljuju daljnji pad BDP-a, a Vrdoljak poručuje: 'Nisam zabrinut'

Potrošnja je u odnosu na isti mjesec lani pala za 1,8 posto. Istovremeno, analitičari domaćih banaka hrvatskom gospodarstvu predviđaju pad od 0,7 posto, a oporavak BDP-a tek iduće godine. Potrošnja, kažu, neće rasti ni ove ni iduće godine. Više investicija očekuju u 2015.

Oporavak se predviđa jedino u izvozu koji će rasti više od 2 posto. Bankari zaključuju da je Hrvatska u svojoj najduljoj mirno-dopskoj recesiji. Ministar takvog gospodarstva je Ivan Vrdoljak, a on iz Pule za Dnevnik Nove TV poručuje da zbog toga nije zabrinut.

‘Ono što me ne brine je da sigurno neće biti lošije nego što je bilo prije. Jer je prije bilo toliko loše da smo se mi dvije godine bavili zalječivanjem rana. To znači da je pred nama vrijeme bolje nego što je bilo i to mi je najvažnije’, rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Proljeće donosi zaokret

Vrdoljak se uzda da će istraživanja nafte i plina donijeti preokret. Za proljeće najavljuje nicanje platformi na Jadranu i bušotina na kopnu i tu vidi priliku za domaće gospodarstvo. Zbog toga je posjetio i pulsko brodogradilište Uljanik. ‘Sigurno će država paziti da dobar dio onoga što se bude činilo u hrvatskom jadranu pa i kopnu rade hrvatske tvrtke. Uljanik ima tu i znanja i vjerujem im da to mogu’, kaže Vrdoljak.

No, od stranih investicija još nema ništa. Vlada je mijenjala zakone, išlo se prezentirati hrvatske projekte u Katar, London, Ameriku. No, prema podacima Narodne banke stranih je ulaganja u prvom tromjesječju ove godine manje nego lani za 62 posto.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pada-potrosnja-bankari-najavljuju-daljnji-pad-bdp-a-a-ministar-gospodarstva-se-ne-brine—344090.html

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr