Kamere iza rešetaka

‘OD TUČNJAVE METALNIM ŠIPKAMA DO METLE U GUZICU’: Istina o životu u hrvatskim zatvorima

Teško da postoji osoba koja se nije zapitala kako izgleda život iza rešetaka hrvatskih zatvora. Odgovor je donijela emisija Provjereno, u kojoj su prikazane snimke i svjedočanstva zatvorenika i čuvara.

Kamere Nove TV ušle su u zatvore u Bjelovaru, Sisku i Glini.

Snimke prikazuju nevjerojatnu razinu nasilja do kojeg dolazi u zatvorima pa je tako snimljena tučnjava jednog zatvorenika i sedmorice čuvara. On je, naime, prijetio da će čuvarima porazbijati glave utegom od deset kilograma. Oni su ga ipak uspjeli svladati, ali nije se smirio ni u svojoj sobi. Glavom je udarao u metalni ormar, nakon čega su mu stavljene lisice. Radi se o zatvoreniku kojem to nije prvi incident, a koji je već ranije prijetio da će policajce iskasapiti žiletom. Naposlijetku je iz zatvora u Bjelovaru prebačen na liječenje u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Tučnjava izbije za čas

Žestoki sukobi događaju se i u zagrebačkom Remetincu, tučnjave se događaju i tijekom naizgled mirnih poslijepodnevnih šetnji. Ponekad se zatvorenici ogluše na zapovijedi policajaca, a upravo takvu jednu situaciju snimile su nadzorne kamere u Remetincu.

Zatvorenik je iz neposredne blizine pravosudnog policajca gađao utegom, i na svu sreću, promašio. Borba četiri na jedan potrajala je pune četiri minute. Za pravosudne policajce to je situacija za koju moraju biti spremni svakoga dana.

Sisački zatvor nema videonadzora, no on već godinama slovi kao jedan od najlošijih zatvora u Hrvatskoj.

‘Ovdje se radi o zatvorenicima koji izdržavaju kraće kazne zatvora radi se o kaznama za krađe, silovanja, pokušaju ubojstva, ubojstva, nema razlike od drugih zatvora’, rekao je upravitelj Ivan Pršlja.

Od droge i masovnih tučnjava do seksualnog zlostavljanja – ima svega

Velik problem u zatvorima, osim tučnjava i seksualnog zlostavljanja, jest i droga.

‘Bilo je slučajeva gdje su nekim novacima davali popularni Leponex od kojeg odumiru svi mišići i onda je ljude znala izj**** cijela soba. Ti su ljudi pukli psihički i to su baš ekstremne situacije. Gurali su maloljetniku metlu u guzicu, pitajte me radije što nije bilo… Od tučnjave metalnim šipkama, masovne tučnjave do metle u guzicu.

Bilo je heroina, metamfetamina, amfetamina, bombona speeda … Što god ljudima treba, uopće nije u pitanju. Dapače, svoj sam prvi bombon pojeo unutra’, rekao je jedan od zatvorenika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr