JASNA RAČUNICA

NOVA PREGOVARAČKA POZICIJA HDZ-a NAKON PREOKRETA U HSS-u: Plenković sada može do većine na barem tri načina!

Odlukom Hrvatske seljačke stranke da u Saboru podrži novu vladu Andreja Plenkovića uvelike se promijenila poslijeizborna računica, ali i pregovaračke pozicije pobjedničke stranke. Naime, HDZ sada može sastaviti vladu i bez Mosta.

BELJAK OBJAVIO IZNENAĐUJUĆU ODLUKU: ‘Dat ćemo podršku Plenkovićevoj Vladi. Most više ne može ucjenjivati’

Krešimir Beljak rekao je da ovim potezom HSS pokazuje da poštuje volju birača koji su najviše glasova na izborima dali HDZ-u. Novoj vladi će, kaže, dati standardnih 100 dana mira, nakon čega će HSS “biti oporba kakva još nije viđena u 25 godina demokracije u Hrvatskoj”.

Uz HSS, manjince, Bandića, Glavaša i Glasnovića do 78 ruku

HDZ ima 61 mandat, a može računati i na osam mandata manjinaca. Uz pet mandata HSS-a to ih dovodi do brojke od 74 mandata. Milan Bandić će napraviti sve da sudjeluje u vlasti, pa s njegova dva mandata HDZ već ima 76 ruku u Saboru.

Tu su još i jedan HDSSB-ov mandat, a svakako i mandat iz dijaspore nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića, s kojima Plenković ima podršku 78 zastupnika.

No, predsjednik HDZ-a želi se ipak dogovoriti s Mostom, što bi mu uz osam manjinaca i pet HSS-ovaca osiguralo stabilnih 87 mandata u Saboru. Uz mandate HDSSB-a, Bandića i Glasnovića, ukupan broj mandata vladajuće većine mogao bi se popeti na čak 91, no malo je vjerojatno da bi Božo Petrov pristao na sudjelovanje Bandića i Glavaša u vlasti.

JANDROKOVIĆ SJA OD SREĆE: ‘Ne ulazim u motive HSS-a, ali ova potpora je dobrodošla’

Petrov: HSS-ova podrška ništa ne mijenja

Božo Petrov jutros je, inače, komentirao Beljakovu odluku na svojem Facebook profilu i tvrdi da to ništa ne mijenja u trenutačnim pregovorima Mosta i HDZ-a.

“Svatko ima mogućnost dati podršku iz Sabora vladi HDZ-a i Mosta, niti se to može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili ne, njihova je odluka. To ne mijenja odnos Mosta prema HDZ-u i započete pregovore. Nama su prije svega u interesu jamstva koja će pokazati da država može raditi u interesu građana i da Hrvatska time postane više demokratska, uređenija i socijalno osjetljivija država. To svi mogu podržati, uključujući i HSS, ali sigurno gospodin Beljak u tome neće zaustaviti Most”, komentirao je Petrov.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr