SVIDJELA JOJ SE

NEVJEROJATNO OBJAŠNJENJE UHIĆENE POLJAKINJE: ‘Pronašla sam radioaktivni radij u staklenki na plaži!’

Četrdesetpetogodišnja Poljakinja pokušala je jučer iz Hrvatske iznijeti radij, radioaktivni kemijski element, no na graničnom prijelazu Karasovići otkrili su ga uređaji za mjerenje zračenja.

Poljakinja, inače rođena na Krimu, automobilom ruskih registarskih oznaka putovala je iz Hrvatske u Crnu Goru. Kako je jučer objavljeno, radij je bio u trima platnenim vrećicama, zatvorenima u staklenoj kutijici.

Upitana da objasni odakle joj radij, Poljakinja je policiji kazala kako ne zna što je to, da je staklenku pronašla na plaži, svidjela joj se pa ju je uzela sa sobom, piše Jutarnji list.

Staklenka i njen sadržaj prebačeni su u zagrebački Institut “Ruđer Bošković”. Vozačica nije ozračena, a za rukovanje općeopasnim tvarima, za što je na kraju prijavljena, mogla bi dobiti do tri godine zatvora. Istražni sudac Županijskog suda u Dubrovniku odredio joj je mjesec dana pritvora.

IZ HRVATSKE ŠVERCALA RADIOAKTIVNU TVAR: Na granici uhićena Poljakinja s paketom radija!

Nije joj prvi put da boravi u Hrvatskoj

Državno odvjetništvo u Dubrovniku sada mora utvrditi kamo se ona točno kretala prije dolaska na GP Karasovići. Poljakinja je policiji kazala da je godišnji odmor provela na Jadranu obilazeći otoke, a ovo joj navodno nije prvi put da boravi u našoj zemlji.

Istraga će utvrditi je li riječ o pokušaju krijumčarenja radioaktivnog materijala u Crnu Goru te za što je bio namijenjen.

Detektori za ionizirajuće zračenje na GP-u Karasovići
Detektori za ionizirajuće zračenje na GP-u KarasovićiFoto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Radij su 1898. godine otkrili Marie i Pierre Curie. Taj je element ime dobio prema latinskoj riječi radiare, što znači zračiti ili sjajiti. To je sjajni srebrni, mekani radioaktivni metal, a vrlo brzo reagira s kisikom iz zraka i vodom. Radij je kancerogen ako se proguta, udiše ili izlaže njegovu zračenju. Izotop radij-226 dugo se diljem svijeta koristio u medicini kao izvor zračenja kod terapije tumora, a kod nas se koristio u bolnicama KBC Zagreb te u Rijeci i Splitu.

No, prije nekoliko desetljeća u Hrvatskoj, kao i diljem svijeta, izvori radija-226 postupno su uklanjani i zamjenjivani drugim, umjetno proizvedenim i za upotrebu jednostavnijim i sigurnijim zatvorenim izvorima zračenja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr