SAMO U HRVATSKOJ

NE MOGU PRED SUD ZASTUPATI DJECU JER NEMAJU AUTE: Ministrica Juretić odgovara: ‘Neka idu javnim prijevozom’

Dok se bivša i sadašnja vlast “prepiru” oko načina zastupanja djece i osoba s invaliditetom, njihovi predmeti stavljeni su na čekanje. Riječ je o 4000 slučajeva koji čekaju odluku Ustavnog suda.

Odvjetnici koji zastupaju djecu u slučajevima kao što su razvodi i slično te osobe s invaliditetom nemaju kako doći do sudova na kojima se vode rasprave. Riječ je o 15 odvjetnika koji pokrivaju cijelu Hrvatsku, a koji od prošlog mjeseca nisu dobili novac za prijevoz za koji je nadležno Ministarstvo socijalne politike i mladih, piše RTL.

“Problem je u tome da smo mi u ovom trenutku bez osnovnog sredstva za rad, a to su automobili jer je naš posao terenski”, rekla je Karolina Šestak, ravnateljica Centra za posebna skrbništva.
S tvrdnjama Šestak zamjenik ministrice Bernardice Juretić Ante Babić, kaže, nije upoznat. “Ravnateljica centra je tražila vozila, ali je do tada uredno koristila rent-a-car službu što je mogla i dalje. Što se u ovom trenutku dogodilo i zbog čega u Centru ne žele zastupati djecu, nama u ovom trenutku nije jasno”, tvrdi Babić.

Ravnateljica mu, pak, odgovara kako je cijelu problematiku Ministarstvu izložila u nekoliko navrata. “Mi smo išli u bagatelnu nabavu koja se može koristiti do 200 tisuća kuna, i ja sam obavijestila ministricu da ćemo u srpnju ispuniti taj iznos, a ako ga dalje koristimo da smo u prekršaju, osim toga rent a car je skup, on nije dugoročno rješnje”, naglašava Šestak.

Sve prema konvencijama o zaštiti djece i osoba s invaliditetom

Iz Ministarstva istovremeno navode kako se skrbnici uostalom mogu voziti i javnim prijevozom, a rad Centra smatraju lošim i nedostatnim. Stoga bi Babić najradije da se praksa sa skrbnicima ukine. Ističe, naime, kako pri sudovima postoje licencirane osobe za tu problematiku te da bi rad s njima bio bolji i brži.

Bivša ministrica Milanka Opačić, pak, ne odustaje od Centar koji je ustrojila te navodi kako se Babićeva ideja krši s konvencijama o zaštiti djece i osoba s invaliditetom.

“Jako je važno da zastupnik bude neovisan, dakle ne može biti niti u sustavu socijalne skrbi niti u pravosuđu, po Konvenciji o ljudskim pravima mora biti potpuno neovisan”, pojasnila je.
Ministarstvo Bernardice Juretić odlučilo se za dosta neobičnu strategiju. Čekanje odluke Ustavnog suda kakav zakon primjenjivati, a u međuvremenu ignoriranje postojećeg. U međuvremenu,

Centar za posebna skrbništva ima više od četiri tisuće predmeta koji se tiču sporne problematike.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr