TKO OSTAJE, A TKO DOLAZI?

NAZIRU SE OBRISI NOVE VLADE: Cure imena mogućih ministara, hoće li ovako izgledati Plenkovićev kabinet?

Predsjednik HDZ-a i vrlo vjerojatno mandatar buduće Vlade Andrej Plenković nakon prve runde poslijeizbornih razgovora s Mostom kazao je kako će nastojati “izbjeći lanjski scenarij” i što prije formirati vladu.

U tom smislu već se prave projekcije budućeg sastava vlade koju će, prema svemu sudeći, podržavati parlamentarna većina HDZ-a, Mosta i osam zastupnika nacionalnih manjina. Novi list piše kako u Mostu vjerojatno neće pristati na to da se broj njihovih ministara drastično smanji sa sadašnjih šest. Istim se pozabavio i Večernji list pozivajući se na informacije koje ‘kolaju HDZ-om’.

Petorica HDZ-ovih ministara ostaju ‘u sedlu’

Iako u HDZ-u kažu da Plenković još nije održao nikakve sastanke niti dogovore o raspodjeli ministarskih fotelja, procjenjuje se da će dio (do)sadašnjih HDZ-ovih ministara zadržati svoje položaje.

U prvom redu ministar financija Zdravko Marić, a potom ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić.

“No to ne znači da će jedino oni biti ministri i u novoj Vladi. Vjerojatno će biti još ministara koji će to ostati i dalje jer su dobro radili svoj posao”, kaže izvor Novog lista iz te stranke.

Prema izvorima Večernjeg lista, čelna mjesta u svojim resorima mogli bi zadržati i ministar graditeljstva Lovro Kuščević te ministar turizma Anton Kliman.

ZAVRŠENA PRVA RUNDA PREGOVORA HDZ-A I MOSTA: ‘Ovo je jedan mali zalog budućoj suradnji’

PETROV, PLENKOVIĆ

Plenković ‘ispraća’ Šikić, Horvata i Buljevića

Prema svemu sudeći, Plenković će zahvaliti i ispratiti iz Vlade dosadašnju ministricu rada i mirovinskog sustava Nadu Šikić te ministra obrta, malog i srednjeg poduzetništva Darka Horvata.

S druge strane, spominje se da bi u novu vladu mogli ući HDZ-ovi ekonomisti Goran Marić i Tomislav Ćorić kao kandidati za ministra gospodarstva i(li) rada i mirovinskog sustava.

Prema neslužbenim informacijama, gotovo je sigurno da će Ministarstvo obrane od Josipa Buljevića preuzeti umirovljeni general Damir Krstičević, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade te jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika otkako je ovaj preuzeo stranku. Krstičević je slovio za najizglednijeg kandidata za ministra obrane i kada se sastavljala vlada Tihomira Oreškovića, no tada su presudila njegova neslaganja s Tomislavom Karamarkom.

REAKCIJE IZ HDZ-a NA PREGOVORE: ‘Nova Vlada nas i Mosta nema nikakvu alternativu’

Kovač i Hasanbegović ‘out’, Stier preuzima vanjske poslove

Prema Večernjem listu, već se naveliko govori da će Plenkovićeva ‘desna ruka’ i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier postati ministar vanjskih poslova umjesto Mire Kovača. Stier bi ujedno bio i potpredsjednik Vlade za unutarnje i vanjske poslove. Ime koje se spominje otkako je Plenković preuzeo HDZ je i ono njegove kolegice iz Europskog parlamenta Ivane Maletić koja se spominje kao buduća potpredsjednica za gospodarstvo.

Kulturu bi, umjesto kontroverznog Zlatka Hasanbegovića vodio splitski povjesničar umjetnosti i arheolog Andro Opara Krstulović, znanost i obrazovanje istaknuti karlovački HDZ-ovac Damir Jelić, a upravu nova stranačka zvijezda, načelnica Vodica Branka Juričev Martinčev. Uvijek osjetljivo Ministarstvo branitelja preuzeo bi, po toj projekciji, Zvonko Milas, dok bi Ministarstvo poljoprivrede od Mostovog Davora Romića preuzeo njegov dosadašnji zamjenik, HDZ-ov Tugomir Majdak.

OTKRIVENO ŠTO ĆE HDZ PONUDITI MOSTU: Dobit će jedno ministarstvo koje jako žele, ali i manje fotelja nego lani

hdz

Most gubi gospodarstvo, a dobiva zdravstvo

Što bi, na kraju, u toj raspodjeli ostalo Mostu. Posve je izvjesno da će Božo Petrov ponovno biti potpredsjednik Vlade, a Vlaho Orepić bi mogao ostati ministar unutarnjih poslova. Na položajima bi ostali i Mostovi ministri pravosuđa Ante Šprlje i zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Mostu bi pripalo i Ministarstvo zdravstva, a kao mogući kandidati za čelno mjesto u tom resoru spominju se Ivan Bekavac i Ines Strenja Linić.

KREĆU PREGOVORI HDZ-a i MOSTA O NOVOJ VLADI, PLENKOVIĆ: ‘Čuo sam se s Petrovom još prije izbora… HNS i HSS? Svašta se priča’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr