ZLOGLASNI ZLOČINAC

‘MUČIO, ZLOSTAVLJAO I KRVNIČKI UBIJAO’: Sutra počinje suđenje kapetanu Draganu

Nekadašnjem zapovjedniku Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, sutra će na splitskom Županijskom sudu početi suđenje za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković će na optuženičku klupu sjesti dva i pol desetljeća nakon zločina koja je prema optužnici počinio sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Terete ga uz to da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje u kojem su uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili, uključujući jednog stranog novinara.

Protiv Vasiljkovića će svjedočiti 55 osoba

Rasprava će uz osiguranje na visokoj razini početi čitanjem optužnice, izjašnjavanjem o krivnji i uvodnim govorima stranaka, nakon čega će predsjednik Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damir Romac odlučiti o redoslijedu izvođenja dokaza.

U optužnici je navedeno 55 svjedoka, no riječ je samo o osobama koje je predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke. Bude li obrana predložila svjedoke iz Srbije saslušat će ih se najvjerojatnije putem videolinka, ako oni ne budu htjeli doći na sud u Split.

Raspravu će uz brojne medije pratiti predstavnici veleposlanstava Srbije i Australije čije državljanstvo ima okrivljenik, kojeg je Australija izručila Hrvatskoj u srpnju 2015. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen još 2005.

Godinama izbjegavao izručenje

Uhićen je 2006. otkada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj. Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. jer mu je prihvaćena žalba kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji.

Dragan Vasiljković kojeg terete da je ratni zločin počinio kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi, niječe sve optužbe.

Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode.

Ne osjeća se krivim

Predstavka se, pojašnjava zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković, u prvom redu odnosi na Australiju koja je Vasiljkovića “iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru”. Čanković podsjeća i da su sve države dužne postupati prema odlukama UN-ova Vijeća.

Čanković ponavlja kako će Vasiljković na sudu ponovno ustvrditi da se ne osjeća krivim, uvjeren da tužiteljstvo nema dokaze za optužbe koje mu stavlja na teret.

Pritom ne želi otkriti koje će dokaze predložiti na suđenju ističući da će to učiniti u tijeku postupka nakon što svoje argumente iznese tužiteljstvo.

Vasiljković se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, a do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr