Most predstavio strategiju ‘Metković 2021’

Most nezavisnih lista predstavio je u četvrtak navečer u Metkoviću programski okvir strategije “Metković 2021” kojom će nastojati zadobiti povjerenje birača na predstojećim lokalnim izborima. Još u prosincu prošle godine Most je predstavio svojeg kandidata za gradonačelnika dr.Božu Petrova i u kratkom vremenu nametnuo se kao žestoka oporba aktualnoj gradskoj vlasti.

Ovim predstavljanjem okvira svog programa prvi su započeli pravu predizbornu kampanju i pokazali da ozbiljno ulaze u borbu za preuzimanje vlasti u gradu Metkoviću.

Dr. Božo Petrov predstavio je okvir dugoročne strategije razvoja grada Metkovića na kojoj su više od godinu dana radili članovi Mosta, ali i stručnjaci iz različitih područja. Petrov smatra da je Metković dosada vođen stihijski, te da Most namjerava umjesto takvog  stihijskog vođenja i improvizacije građanima ponuditi razvojnu strategiju koja je otvorena prijedlozima i sugestijama građana.

Strategija od devet sektora

Strategija “Metković 2021” sastoji se od devet sektora s pripadajućim projektima koje je Most ponudio građanima na uvid: poljoprivreda, energetika, turizam, urbanizam, kultura, sport, zdravstvo, te projekti pod nazivima Metković digitalni grad i Metković otvoreni grad.

Poručili su da je cilj Mosta građane upoznati s okvirom programa, te im omogućiti da po prvi put budu uključeni u prijedloge i izradu projekata za izvlačenje Metkovića iz teške gospodarske situacije u kojoj se nalazi.

“Poljoprivreda kao djelatnost za koju postoje komparativne prednosti ovoga područja razvijat će se na moderan način kroz poticanje udruživanja poljoprivrednika, čime će sami poljoprivrednici postati nezaobilazan igrač na tržištu. Osnova razvoja biti će rješavanje problema s državnim i privatnim poljoprivrednim zemljištem. Nakon dolaska na vlast Most će se zalagati da se na stručnoj razini donese strategija ruralnog razvoja i poljoprivrede, a raznim mjerama poticati će se poljoprivredna proizvodnja”, kazao je Božo Petrov.

Izgradnja plinske elektrane

Most je kroz sektor energetike najavio ozbiljan interes investitora i mogućnost izgradnje plinske elektrane na Dubravici, s distribucijskim toplovodom do grada, koji bi građanima omogućio i do 10 puta veću uštedu kod grijanja domaćinstava, ali i u poljoprivredi kod plasteničke proizvodnje, čime bi se znatno podigla i poljoprivredna proizvodnja.  

U energetici su ponudili i projekt  “Solar”  koji ima za cilj ekstrapolirati katastar krovova, i ponuditi zainteresiranim investitorima površine za izgradnju solarnih elektrana.
Unutar projekta Urbanizam zalažu se rješavanje urbanističkog kaosa u gradu Metkoviću, i za usmjeravanje stambenog širenja grada na obronke Šibanice.

Na tome području bi nastala nova stambena zona imena “Izvori”, s stambenim objektima građenim prema energetsko učinkovitim standardima. Time su poslali i jasnu sliku da širenje grada Metkovića neće ići na štetu poljoprivrednih površina.

Most unutar projekta Digitalni grad planira i izgradnju optičke mreže u vlasništvu grada ili putem javno-privatnog partenerstva, gdje bi grad Metković kroz iznajmljivanje svoje optičke mreže postigao enormne uštede u troškovima komunikacija svih državnih ustanova i poduzeća, a u suradnji s privatnim partnerom svojim građanima omogućio niže mjesečne račune za telefon, pristup internetu i ostale pogodnosti.

Odgovoran odnos prema financijama

Osim strategije razvoja, Most građanima nudi i odgovoran odnos prema gradskim financijama. Kažu da žele promijeniti stanje svijesti građana o tome čiji novac grad troši.

“Gradski novac pripada građanima Metkovića, a ne gradonačelniku”, rekao je dr. Petrov, kandidat za gradonačelnika Metkovića.

Dr.Petrov  je najavio da će on osobno, i svi na listi Mosta, potpisati javnobilježničke ugovore kojima će ih se obvezati na poštivanje načela poštenog obnašanja gradonačelničkog i vijećničkog mandata, te onemogućiti bilo kakvu mogućnost prodaje mandata.

Na tiskovnoj konferenciji predstavljena je i web stranica Mosta, kao i novi članovi: dr. Marijana Galov, prof. Nino Šešelj i dipl. spec. ekonomije Mirko Volarević, koji su na tiskovnoj konferenciji objasnili svoje razloge učlanjenja u Most nezavisnih listi.

Osim toga, poznati metkovski glazbenik i radijski voditelj Goran Komazin Meka najavio je ponovno okupljanje metkovske pop-rock grupe Spaček,  koja je snimila novi singl i planira povratnički koncert u sklopu kampanje Mosta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr