980 KONKURENATA

LISTA KOJA JE POKOPALA HRVATSKO OBRAZOVANJE: Zagrebačko sveučilište među najlošijima na svijetu

Sveučilište u Zagrebu, prema istraživanju časopisa The Times Higher Education, našlo se na dnu ljestvice svjetskih sveučilišta koja su ocjenjivana na temelju 13 pokazatelja.

Dok se u Hrvatskoj često hvalimo kvalitetom sveučilišnog obrazovanja, na svjetskoj ljestvici i ne stojimo baš tako dobro. Štoviše, usporedimo li se s drugim sveučilištima nalazimo se na samom dnu. Potvrđuje to i popis časopisa The Times Higher Education’s na kojem je Sveučilište u Zagrebu u posljednjoj kategoriji, između 801. i 980. mjesta! Da situacija bude gora, druga naša sveučilišta se ni ne spominju.

lista sveučilišta

Bolje nije prošlo ni Sveučilište u Beogradu koje na popisu za 2016/2017. istu kategoriju dijeli sa zagrebačkim. Slovenci su nešto bolje rangirani pa se Univerza v Mariboru smjestila između 501. i 600. mjesta, a Ljubljana je između 601. i 800. mjesta.

Apsolutni pobjednik je Oxford, a njega slijedi Kalifornijski tehnološki institut CalTech. Treći je Stanford, a četvrti Cambridge. U prvih deset su četiri sveučilišta iz SAD-a, tri iz Velike Britanije i jedno švicarsko sveučilište, ETH iz Zürciha.

Časopis Times Higher Education radi popis na temelju 13 pokazatelja. Među ostalim, riječ je o vrednovanju prijenosa znanja, rezultatima istraživačkog rada, međunarodnoj reputaciji i suradnji, omjeru predavača i studenata te ostvarivanju prihoda na realnom tržištu.

Na popisu uvjerljivo najbolje stoje američka sveučilišta. Slijede ih britanska, japanska te kineska.

lista sveučilišta

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr