Koliko je potpisa potrebno za referendum?

Hoće li 380 tisuća potpisa, koliko ih je prikupila inicijativa ‘U ime obitelji’ biti dovoljno za raspisivanje referenduma kojim bi se brak Ustavom definirao kao zajednica žene i muškarca? Saborski zastupnici, kao ni oni koji sjede u Odboru za Ustav ne mogu se usuglasiti.

Naime, šef Odbora za ustav Peđa Grbin traži desetinu iz ukupnog Registra birača, i tvrdi da inicijativi ‘U ime obitelji’ treba još 70 tisuća potpisa.

“Mi govorimo o ukupnom broju birača u Republici Hrvatskoj. Ukupan broj birača uključuje sve hrvatske državljane koji su navršili 18 godina. Popis birača se priprema za svake pojedine izbore kako bi imali evidenciju za, primjerice lokalne izbore, tko ima prebivalište u Puli ili Zagrebu”, kaže Grbin. A njih je u Registru više od 4,5 milijuna, dodaje Grbin.

Za GONG je situacija jasna

Za HDZ-ovog Vladimira Šeksa dvojbe nema – potpisa imaju dovoljno jer Ustav je tu jasan, potrebno im je 10 posto od broja birača u Hrvatskoj. “Težište je 10 posto birača u Republici Hrvatskoj, stoga se ne uračunavaju u tih 10 posto oni birači, državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj”, rekao je Šeks.

Iako GONG već godinama upozorava na loš pravni okvir za referendum, u ovom je slučaju stvar jasna, tvrdi Dragan Zelić koji kaže – meritoran je Registar birača, a inicijativi treba 10 posto od ukupnog broja, što je 450 tisuća ljudi. “Na državnom referendumu imaju svi biračko pravo. Ako nemate prebivalište u RH, a hrvatski ste državljanin, a živite, primjerice, u Njemačkoj – vi imate pravo glasati na referendumu. Isto tako, ako imate pravo glasati imate pravo i potpisati za referendum. Onda se traži i vaš potpis i vaš potpis ulazi u tih 450 tisuća ljudi”, pojašnjava Zelić.

Gdje su nestali birači?

Ponovno je tako pokrenuta rasprava koliko nas zapravo ima na popisu birača te manipulira li popisom svaka vlast kako joj odgovara. Brine to i profesora Ustavnog prava Branka Smerdela koji se pita: gdje su nestali birači? “Za vrijeme izbora i još za vrijeme izbora članova u EU parlament baratalo se s brojkom reduciranog popisa birača od 370.000, sad je opet spomenuto da registar u tom smislu nije ispravljen”, kaže Smerdl.

“Ustav je definirao da su birači ‘hrvatski državljani s navršenih 18 godina’. Njih ima nešto više od 4,5 milijuna. U popis birača ne ulaze svi birači – ulaze oni koji imaju prebivalište u RH i važeću osobnu iskaznicu, te oni koji nemaju prebivalište u RH i aktivno se registriraju. Njih je na EU izborima bilo nešto više od 3,7 milijuna. Ovi preostali birači (750.000) su dakle oni koji imaju prebivalište u RH i nemaju važeću osobnu iskaznicu, te oni koji nemaju prebivalište u RH i nisu se aktivno registrirali. Pravo potpisa inicijative ima dakle 4,5 milijuna ljudi. Ova interpretacija da je potrebno 375.000 značila bi da desnica osporava pravo glasa dijaspore o čemu možemo raspravljati, ali sumnjam da bi to htjeli. Evo pokušao sam najjednostavnije objasniti”, objasnio je na Facebooku ministar uprave Arsen Bauk.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr