Koji bog, Milanoviću?

Govorio je on i ranije ‘tako mi boga’ i ‘ne dao bog’, ali ovo pozivanje na boga osobito je farizejski zazvučalo, pogotovo zato što je nakon njega uslijedilo silno pranje zbog nepojavljivanja na misi. Da ne spominjemo što mu je prethodilo.

Zanimljivo je kako naš premijer voli biti napredan kad mu to odgovara, pa onda, poput jako progresivnog, proeuropskog i uravnoteženog predsjednika Ive Josipovića, voli reći da je agnostik.

Mise su za vjernike“, poručuje Zoran Milanović dodajući da je sve ostalo grubi protokol. Misa za Dan državnosti je grubi protokol, a pojavljivanje u katedrali na Božić – pristojnost. Pa hajde, neka mu bude.

Ali činjenica je da kad mu odgovara da se vrati u pećine, prema njima krene oštrim skretanjem s progresivnog puta, direktno među štovatelje više sile. To se dogodilo kad su ga pitali o Radimiru Čačiću i presudi koja mu visi nad glavom ovih dana u Mađarskoj.

Prekidač

Prisjetimo se da je početkom mjeseca smijenio nadobudnu ministricu koja je pokazivala naznake da zna o čemu priča i što radi i s kim ima posla. Međutim, poslala je mail kojim traži da se suprugu člana njene stranke ne pomete u generalnoj čistki kadrova, pa je dobila nogu.

To je pomoglo u razotkrivanju da se Milanovićev nepogrešivi osjećaj za moral članova Vlade pali i gasi po vlastitom nahođenju.

Zlatar i Holy na vagi

Najprije je bio ugašen kad je ministrica kulture Andrea Zlatar s Hrvojem Hribarom lobirala kod čelnika Hrvatske radiotelevizije da se ne obustavi posao vrijedan u 3,6 milijuna kuna producentima Interfilma, privatne tvrtke u vlasništvu Ivana Maloče. Zanimljivo je i da ta suradnja nije ni postojala na papiru, odnosno nije potpisan nikakav ugovor.

Otkriveno je to otprilike u isto vrijeme kad je Mirela Holy pisala predsjedniku Uprave HŽ Holdinga. Ali tada je očigledno Milanovićev osjećaj za visoke moralne i političke kriterije spavao, da bi se probudio u lipnju. I onda, nakon intenzivnog treninga na ministarskoj karijeri Mirele Holy, ponovno zaspao ili, sudeći po dobu godine, otišao na zasluženi godišnji odmor.

Visoki kriteriji

Već krajem lipnja, njegov se prvi potpredsjednik nalazi pred sudom u Mađarskoj, gdje je optužen da je svojim nesmotrenim ponašanjem, odnosno prebrzom vožnjom skrivio smrt dvoje ljudi. Iako ni sami vještaci nisu načisto oko rekonstrukcije događaja i brzine kojom je udario u mali obiteljski auto, Milanović zna više od njih.

Što se premijera tiče, njegov prvi potpredsjednik ostaje na svom mjestu bez obzira na moguću bezuvjetnu kaznu. Dakle, bez obzira na pravomoćnu presudu i sve Čačićeve ograde koje je koristio ne bi li “odgovorio” na kritike što unatoč dvoje mrtvih Mađara inzistira na bavljenju politikom, on udovoljava podignutim kriterijima izvježbanima i napumpanima smjenom Mirele Holy.

Etički neutralno

Štoviše, premijer je spreman dati i moralni sud o cijelom događaju, u maniri kakvog svećenika s kojim dogovara svoje dolaske i izostanke s misa.

Prometna nesreća je “etički neutralna”, kaže on i pritom izaziva zgražanje sociologa, psihologa i svih ostalih koji smatraju da moralno neutralna može biti tek prirodna nepogoda.

“Etički neutralno bilo bi da je grom udario Čačića”, pojašnjava profesorica Mirjana Krizmanić za Večernji list, kojoj nije jasno kako premijeru nije jasno da su dvije osobe mrtve i da se to dogodilo, iako nije planirano.

Božje ruke

Osim što se postavlja kao sudac, odlučujući da Čačić nije kriv, ali i kao moralno-etički arbitar, Milanović se u obrani člana Vlade, do kojega mu je očito više stalo nego do nekih drugih, postavlja i u poziciju vidjelice. Govorio je on i ranije “tako mi boga”, “ne dao bog”, ali ovo pozivanje na boga osobito je farizejski zazvučalo, pogotovo zato što je nakon njega uslijedilo silno pranje zbog nepojavljivanja na misi.

“Taj djelić sekunde u kojem se život promijeni, to je u božjim rukama”, kazao je, naime, RTL-u.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr