Kiša Hrvatskoj donijela neočekivanu zaradu!

Zahvaljujući izvanredno povoljnim hidrološkim prilikama u hidroelektranama na slijevu rijeke Cetine ovih dana pljušte rekordi u proizvodnji električne energije uz istovremeno do vrha napunjena akumulacijska jezera Peruču i Buško blato.

Prema podacima Dragana Milanovića s meteorološke postaje Sinj u Glavicama, od početka prosinca do kraja ožujka pale su 754 litre kiše po metru kvadratnom. Višegodišnji prosjek za cijelu godinu je nešto manji od 1200 litara, piše Slobodna Dalmacija.

Samo u ožujku palo je 220,6 litara po kvadratu, tek dvije litre manje od apsolutnog rekorda iz 1985. godine. Za prvih 9 dana travnja napadalo je 80 litara po kvadratu, a višegodišnji prosjek je 96 litara.

Rezultat takve hidrologije ogleda se u rekordnoj proizvodnji u svih pet hidroelektrana: Peruči (60 MW), Orlovcu (240), Đalama (40), Kraljevcu (50) i Zakučcu (480). Istovremeno su se napunile akumulacije.

HEP je stoga stavio izvan proizvodnje nekoliko termoelektrana koje koriste skupi mazut, a smanjenom snagom radi i TE Plomin na ugljen. Hidroelektrane proizvedu struje više od hrvatskih potreba, pa HEP posljednjih dana izvozi velike količine koja na burzi u Leipzigu ima visoku cijenu. Dnevno se izveze oko 5 posto proizvodnje. Rekord je zabilježen prošle nedjelje kada je stranim kupcima isporučeno 25 posto hrvatske dnevne proizvodnje struje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr