Bitka za Karlovac: Vodostaj lagano u porastu, svi se nadaju jutru bez incidenata

U popodnevnim satima Karlovac su obisli predsjednik Ivo Josipovic, premijer Zoran Milanovic i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Voditelji sustava obrane Karlovca uvjerili su ih da sve drze pod kontrolom i da Karlovac “nece pasti”, a oni su bili zadovoljni videnim

NOVO 20:18 Vodostaji i dalje rastu u Karlovcu, otprilike 3-4cm. po satu, no stanje nije alarmantno i za sada je situacija pod kontrolom. Rijeka Korana na 841cm, a Kupa je na 837cm. Korana jos uvijek nije dosegnula zecji nasip koji je postavljen kako bi sprijecio rijeku da probije u grad Karlovac, pa se ocekuje da ce, unatoc tome sto je vodostaj lagano u porastu, Karlovac docekati jutro bez vecih incidenata.


19:15 Zbog nabujale rijeke Pakre za promet je zatvorena pruga Dugo Selo-Novska (Zagreb-Vinkovci) izmedu kolodvora Lipovljani i Banova Jaruga, izvijestili su kasno popodne iz HZ Infrastrukture.

17:44 U trenutcima kada se cinilo da je situacija u poplavljenom Karlovcu pod potpunom kontrolom, pojavile su se pukotine tamo gdje se to najmanje ocekivalo – popustio je obrambeni zid u gradskoj cetvrti Dubovac, te je Kupa pocela istjecati kroz dvije zidne pukotine. Na mjestu dogadaja odmah se okupilo vise od 200 gradana, te sa zecjim nasipima nastoje Kupu drzati u koritu. U tome im pomazu i dvije pumpe kojima vodu vracaju natrag u podivljalu rijeku.

17:04 U popodnevnim satima Karlovac su obisli predsjednik Ivo Josipovic, premijer Zoran Milanovic i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Voditelji sustava obrane Karlovca uvjerili su ih da sve drze pod kontrolom i da Karlovac “nece pasti”, a oni su bili zadovoljni videnim.

‘Mislim da necemo vise biti u Karlovcu, ici cemo nizvodno, prema Sisku, ovo ce proci bez ozbiljnijih posljedica, a nizbrdo ovisi o situaciji u BiH, jer ove kise nisu normalne. Mi za sada imamo puno manje nepogoda nego sto ih imaju druge europske drzave, radimo sto mozemo. Ta vode purtuje prema istoku, dolje ce biti ozbiljnija situacija, to ovisi o kisi, ali i pritoku iz BiH. Dan za danom pratimo stanje, da dode do Zupanje trebat ce pet sest dana’, kaze premijer Milanovic.

15:30 Predsjednik Ivo Josipovic i ministar Tihomir Jakovina stigli su u Karlovac te su obisli mjesta na kojima se brani grad. Potom ce otici na sastanak s kriznim stozerom za obranu grada od poplava. Ocekuje se dolazak premijera Zorana Milanovica.

‘Vrhunac vodenog vala se ocekuje oko 20h, ali svi su napravili odlican posao u obrani grada’, izjavio je ministar Jakovina.

Prestali su radovi na izgradnji zecjeg nasipa te se ocekuje da ce Karlovacveceras biti obranjen. Tijekom noci i sutrasnjeg dana nabujala voda bi se trebala poceti povlaciti.

13:40 U Karlovac je stigao nacelnik Glavnog stozera Oruzanih snaga Republike Hrvatske Drago Lovric, a ocekuje se dolazak i predsjednika Josipovica. Obici ce vojnike i civivile koji pomazu gradu u obrani od poplava.

12:25 Karlovac ceka dva vodena vala, onaj koji ce donijeti Kupa dignut ce vodostaj rijeke za dodatnih 20 centimertara, a Koranu dvostruko vise, cak do 40 cm. Sada je vec jasno da ce se raditi o rekordnim, ikad zabiljezenim vodostajima. Kupa je u podne bila na 812 cm, a Korana na 806 cm. U veljaci se, podsjetimo, Korana zaustavila na 821 cm, a Kupa na 827.

Gradnjom 1200 metara dugog zecjeg nasipa od Korane se stite dvije najmnogoljudnije gradske cetvrti, Rakovac i Grabrik, dok je od izlijevanja Kupe u opasnosti centar grada. Karlovac u okruzenju drze vlastite rijeke.

Sve interventne sluzbe i gradani su na terenu. No, u ovim teskim trenucima za grad uz Koranu se mogu vidjeti i brojni setaci, Karlovcani koji se ponasaju turisticki i u obrani grada sudjeluju – fotoaparatima.

Strucnjaci predvidaju da se vodostaji nece spustati dva dana.

Na poplavljenim podrucjima nema struje, voda iz vodovoda je jos pitka, kontinuirano se provjerava, dok se ona iz izvora i bunara mora prokuhavati.

11:25 U ovom trenutku Karlovac od nabujale Korane brani vise od 1000 ljudi. Osim vojnika i vatrogasaca u gradnji 1.200 metara dugog zecjeg nasipa koji bi trebao braniti centar grada od Korane, sudjeluju i brojni Karlovcani koji su s lopatama u rukama dosli pomoci. Na potezu lijeve obale Korane je 20-tak punktova na kojim se pijeskom pune vrece.

Karlovac treba pomoc, pozivaju se svi dobrovoljci iz grada i okolice da s lopatama dodu pomoci u obrani od poplava. Mjesto okupljanja je Foginovo kupaliste, hotel Korana.

Ljudi iz kuca koji su ostali zarobljeni cekaju kada ce doci spasioci i paketi s kruhom i vodom.

Zasad nema zivotno ugrozenih stanovnika, ali spasioci imaju pune ruke posla s izvlacenjem zivotinja, vrijednih alata, ali i samih i onemocalih staraca.

Na sjednici Stozera zastite i spasavanja Karlovacke zupanije i Grada Karlovca, gradonacelnik Karlovca Damir Jelic donio je odluku o evakuaciji stanovnistva na podrucju pojedinih mjesnih odbora i gradskih cetvrti.

U 9:10 sati proglasena je opca opasnost za Karlovac. Zadnji put su u Karlovcu svirale sirene u ratnim 90-tim godinama, javlja Jutarnji list.

U ovom trenutku gradnjom zecjih nastupa brani ga oko 400 vatrogasaca, vojnika, djelatnika gradskih poduzeca, a na terenu su i pripadnici svih ostalih interventnih sluzbi te timovi HGSS-a.

No, to nije dovoljno. Pozivaju se i gradani koji su voljni pomoci u punjenju vreca s pijeskom da se hitno jave na telefone 047/614-021, 047/613-399.

Stotinu pripadnika hrvatske vojske, djelatnici svih gradskih poduzeca, ali i gradani, grade zecje nasipe kako bi od nadolazeceg vodenog vala spasili gradsku cetvrt Rakovac, ali i sam centar grada, staru gradsku jezgru.

Na punktove nam kojima se vrece pune s pijeskom pristizu gradani koji vrece utrpavaju u prtljaznike automobila i voze na vlastite kucne pragove.

Voditelj karlovackog centra 112, Martin Baric, potvrdio je da je samo tijekom noci zaprimljeno vise od 500 poziva zabrinutih gradana.

Jutros od sest sati se u kriticnim naseljima provode aktivnosti izmijestanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na vise katove objekata uz pomoc pripadnika operativnih snaga zastite i spasavanja, a pod zapovjednistvom nadleznih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore.

Na mogucu evakuaciju upozoravaju se stanovnici uz Kupu i to iz Kobilica Pokupskog, Husja, Donjeg Mekusja, Vodostaja, Gornjeg Mekusja, te stanovnici uz Koranu iz Mostanja, Logorista, Male Svarce, Turnja, te iz Belajskih Poljica u opcini Barilovic

Iznadprosjecni porast vodostaja

Strucne sluzbe Hrvatskih voda izvijestile su Stozer zastite i spasavanje Karlovacke zupanije, Karlovca i opcine Barilovic da je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabiljezen iznadprosjecni porast vodostaja koji nadmasuje zabiljezene vodostaje iz veljace ove godine. Projekcije mogucih vodostaja upucuju na to da bi vodostaj mogao biti i veci od onog u veljaci kada je bilo poplavljeno blizu tisucu kuca, upozorava se.

Stozer obavjestava da postojece nasipe uz rijeku Koranu u karlovackoj gradskoj cetvrti Rakovac treba nadograditi tzv. zecjim nasipima, te da su zbog lakse koordinacije i moguceg provodenja evakuacije odredeni sljedeci sektori: Pokupska dolina (Kobilic Pokupski, Husje, Donje Mekusje, Vodostaj), Gornje Mekusje (Gornje Mekusje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mreznice), Logoriste (Logoriste i Mala Svarca), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetic, Ilovac, Dreznik).

Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mjestani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekusje, za Gornje Mekusje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekusje, za Mostanje u Osnovnu skolu Svarca, za Logoriste kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetic Novaki.

Za sva ostala mjesta na podrucju grada Karlovca koja su ugrozena poplavom ili imaju posljedice nocasnjeg nevremena, mjestani se trebaju obratiti predsjednicima mjesnih odbora i gradskih cetvrti, te se gradani mole da prate lokalne medije koji ce ih pradobno izvjestavati o svim aktivnostima.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr