Student pokrenuo odličan biznis; počeo zarađivati i prije diplome

Student Agronomije Vlaho Komparak, već nekoliko godina vodi poveće poljoprivredno gospodarstvo na otoku Korčuli – ima 300-tinjak maslina i 50 košnica pčela, a uskoro će se ti proizvodni kapaciteti i povećati.

Kada je imao 13 godina student treće godine Agronomije Vlaho Komparak očistio je prvo zaraslo i “podivljalo” stablo masline i malo pomalo sada ih ima 300-tinjak. Uz to i 50 košnica pčela i sušaru za začinsko bilje. Sve što je zaradio do sada, uložio je u daljnji rast i razvoj svoga proizvodnog pogona.

Na imanju u Korčuli za sada rade on i njegov brat Andrija, a pomažu i roditelji i sestra Draga. Vlaho vjeruje da uskoro to neće biti dovoljno.

Dva ispita su mu ostala do završetka treće godine na Agronomiji, a iako već dakle ima “radno mjesto u struci” namjerava završiti i naredne dvije.

“Nažalost ili na sreću malo sam zapustio studij, nisam položio sve u roku, ali sve predmete koji su mi interesantni, sam riješio s vrhunskim ocjenama, tako da između ostalog imam iz maslinarstva i pčelarstva petice. Namjeravam i ostale dvije godine studija završiti, osobito iz razloga što je na diplomskom studiju dosta izbornih predmeta pa tu mogu odabrati što me zanima i u čemu se želim usavršavati”, kazao je je Vlaho za portal srednja.hr.

Vlaho kaže da je on i brat trenutno rade poslove za deset ljudi – doslovno. Za sada izbjegava plaćati druge.

Stižu i ovce

Ambiciozan i vrijedan mladić u svibnju namjerava nabaviti još 30 košnica pčela, a prije toga mu stižu i ovce koje će imati isključivu ulogu da ispašom u masliniku dokinu košnju na koju odlazi puno vremena.

“Planovi za budućnost su nam ishođenje građevinske dozvole, koje je već u završnoj fazi, za izgradnju prodajnog te proizvodnog prostora. Tu će se vršiti proizvodnja svih pčelinjih proizvoda, a bit će i mini uljara za preradu maslinova ulja. Kada kažem mini uljara to znači s kapacitetom do tisuću maslina”, objasnio je Komparak.

Na svome gospodarstvu, Vlaho se trudi i držati svih ekoloških principa proizvodnje te samo u iznimnoj nuždi, koristi kemijske preparate.

Već sam počeo i s predstavljanjem pčela u turističke svrhe. Radi
ture po pčelinjaku, jer se ljudi žele upoznati s proizvodnjom meda kroz cijeli ciklus od pčele do završnog proizvoda meda, matične mliječi, propolisa i voska.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr