Josipović zaključio da su svi shvatili da je on bio u pravu

Predsjednik Ivo Josipović je u velikom intervjuu u petak komentirao pad BDP-a i sve težu ekonomsku situaciju, a osvrnuo se i na sukob s Miloradom Pupovcem te zaključio da mu je drago što je i predsjednik SNV-a shvatio da ne može primati novac iz pričuve.

Najnoviji pokazatelji Državnog zavoda za statistiku o padu BDPa za 2,1 posto zabrinuli su predsjednika Josipovića. Ipak, od pesimizma nema koristi, poručuje.

“To je ozbiljni problem za Hrvatsku. Vidjeli smo kako su se prognoze i ambicije smanjivale. Govorili smo o 0,8% pa smo bili jako zadovoljni da bude 0, a sad se događa nešto manje. Vidjet ćemo do kraja godine. Prema tome, uprimo sve naše snage da se dogode investicije”, rekao je Josipović u intervjuu za MediaServis.

“Naravno da bismo svi voljeli da ima investicija i novih radnih mjesta. Kriza je duboka, ona nije samo naša, ona je europska, rekao bih dijelom i svjetska. Mislim da bismo morali razmisliti o tome kako olakšati investitorima s istoka da posluju ovdje kod nas. Oni imaju ozbiljne probleme kad hoće dobiti vizu”, istaknuo je Josipović.

Sukobi su iza njega

Kazao je i da je odlučio staviti točku na sukob s Miloradom Pupovcem. Drago mi je, kaže, što je predsjednik SNV-a shvatio da sam bio u pravu.

“Ono što sam želio postići izgleda da se događa ovog trenutka. Zaista vidim danas u svim medijima zapravo i predstavnici SNV-a i predstavnici Vlade, pa i novinari konstatiraju da je postojeći sustav financiranja nepravedan”, rekao je Josipović.

Predsjednik očekuje da Vlada, ne odmah ali vrlo brzo, promijeni način financiranja. A sukobi su, poručuje, iza njega.

“Kad se rasplamsa politička rasprava i kad se raširi kao što se ova raširila, onda se koriste i neke riječi koje inače čovjek ne bi uporabio, ali mislim da je dobro iz svega toga izvući pouku”, odgovorio je predsjednik na pitanje je li mu žao što se u polemici s Pupovcem koristio izrazima poput ‘Pupovac reketari, piše novinaru tekstove’.

Neopravdani strahovi zbog podjele na dvije regije

Josipović se osvrnuo i na novu podjelu zemlje na dvije regije. Kaže da nema bojazni da će Slavonija zbog Zagreba dobiti manje novca.

“To je neopravdani strah. Mi kao država nećemo čak ni iskoristiti sav novac koji nam je na raspolaganju. Ne bi bilo dobro da se ta priča politizira i koristi za određene političke obračune među strankama. Vjerujte mi, novca ima dovoljno, ima ga puno i samo o onome koji priprema neki program ovisi hoće li taj program biti financiran”, pojasnio je Josipović.

Predsjednik je ustvrdio kako još nije sazrijelo vrijeme za sastanak sa srbijanskim kolegom Nikolićem.

“Vjerojatno nije još. Važno je da ljudi vjeruju da mi svojim sastankom možemo nešto dobro napraviti. Pa čak i kad bismo mi imali najbolje moguće međusobne odnose, a nemamo ih jer smo tek sreli jedanput slučajno i rukovali se u Londonu, to ne bi bilo dovoljno”, zaključuje Josipović.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr