Namirnica koju konzumiramo svaki dan ozbiljno prijeti zarazama

Kako i zašto se pojavio aflatoksin u mlijeku do danas se nagađa, no stvarna opasnost od pojave aflatoksina i danas vreba.

18.7.2014.
13:51
VOYO logo

Stotine tisuća litara prolivenog mlijeka, isto toliko otpremljenog u bioplinska postrojenja mučan su podsjetnik mljekarima na prošlu, 2013. godinu, a ta pojava postoji i danas.

Nažalost, vremenski uvjeti u kojima se razvijaju i zriju biljke, tj. hrana za životinje, upozorava dr. vet. med. Nenad Fuchs, ni ove godine ne idu na ruku mljekarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Aflatoksin je konstantna opasnost koja se povećava. Pitanje je samo koliko se provode kontrole, jer su analize na mikotoksine prilično skupe. Kada sam prije 30 godina studirao, učio sam da su aflatoksini kod nas praktično nemogući, da se javljaju samo u Jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi, odnosno ispod ekvatora, u južnim i vlažnim krajevima. Međutim, očigledno je da su se zbog promjene klime stvorili uvjeti za razvoj plijesni koje proizvode aflatoksin i kod nas '', rekao je dr. Fuchs za Glas Slavonije.

Prijeti nam niz mikrotoksina

''Sudeći po vremenskim prilikama, proljeću i ljetu, kada dođe vrijeme berbe kukuruza, ostane li ova polutropska klima - preko dana vruće, a poslijepodne nakupljanje oblaka i kiša, što rezultira visokom vlažnošću zraka, može se očekivati pojava mikrotoksina, i to ne samo aflatoksina nego i ostalih. Što se može učiniti? Prvo treba reći da se plijesni ne moraju vidjeti golim okom. Biljka, plod, zrno mogu izgledati potpuno zdravi, što je otegotna okolnost. Plijesni nas zapravo ne žele otrovati, one aflatoksine proizvode kao svoj sekundarni metabolit i tendencija im je iskoristiti ga kao svoju hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja je prevencija praviti silažu tako da se gazi čistim gumama, maksimalno istisnuti kisik, da nastanu anaerobni uvjeti, te da vanjska temperatura bude optimalna za proces proizvodnje sliže, a ne za razvoj mikotoskina'', objasnio je Fuchs te dodao da se pojava aflatoksina relativno lako može suzbiti uz uvjet da se u procesu samog skladištenja počela primjenjivati kiselina za ubijanje plijesni.

http://www.glas-slavonije.hr/241470/4/Zbog-klimatskih-anomalija-povecava-se-opasnost-od-zaraze-mlijeka-aflatoksinom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo