SVJEDOČIO JEDINI PREŽIVJELI

‘IZ PUMPE ZA GAŠENJE KAPAO JE BENZIN’: Na novom suđenju za kornatsku tragediju izneseni nepoznati detalji

Devet godina nakon tragedije na Kornatu, gdje su pod još nerazjašnjenim okolnostima stradala dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica, jučer je u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica ponovio kako nije kriv.

Slobodna Dalmacija piše kako su već na prvom ročištu izneseni neki novi podaci koji se nisu čuli tijekom prethodnog trogodišnjeg suđenja.

DEVET GODINA OD KORNATSKE TRAGEDIJE: Postoje tri teorije o uzroku požara, roditelji poginulih vatrogasaca još traže istinu…

“Najprije je stigao helikopter”

Prvi svjedok u novom postupku, Joško Klarić, koji je kao zamjenik sa stradalim sinom Dinom rukovodio akciju gašenja požara na Kornatu, jučer je prvi put izjavio da je na mjesto stradavanja najprije stigao helikopter, a potom on, kako je prethodno bilo utvrđeno.

“Dok sam se spuštao s brda, vidio sam helikopter da nešto vozi ispod sebe. U konobi su mi rekli da je to sajla za gašenje požara. To je bio helikopter koji je preletio prije nego što sam ja došao na mjesto događaja”, kazao je Klarić.

Potom je, očiju punih suza, opisao trenutak kada je ugledao mrtvog sina i ostale stradale vatrogasce.

“Ta odjeća je zajedno s njihovom kožom bila zalijepljena za kamenu stijenu koja se nalazila pokraj njih. Đon jedne cipele bačen je četiri metra južno. Ništa nije moglo to učiniti osim propelera tog helikoptera koji ih je prethodno nadletio. Taj đon nije gorio, nego su gorjele čizme. Vidio sam i spremnik goriva. Bio je napuhan, a kamenje uokolo njega bilo je potpuno bijelo. U spremniku nije bilo goriva, a to znam jer sam ga pokušao podignuti”, kazao je Klarić.

TUŽNA OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE: ‘Zašto se istina taji i zataškava devet godina?!’

drac5been-slavica
Dražen Slavica, bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe ŠibenikFoto: Dino Stanin/PIXSELL

Neobičan zvuk pri prvom naletu topline

Na pitanje Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića zašto nije kontaktirao kanader kada mu je tako rečeno u vatrogasnom centru, Klarić je odgovorio da ga nije vidio. Dodao je da vatrogasci nisu imali sredstva za gašenje požara, ali su sa sobom imali kanistar s 12 litara benzina.

Jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić u svom je svjedočenju opisao kako je njega i ostale vatrogasce spržila toplina.

“Tragediji nije prethodio huk kako je zapisano ranije, nego je to bio zvuk koji se čuje kao kada nešto brzo ulazi. Čuo sam to nakon što sam osjetio prvi nalet topline. Vatru sam prvi put primijetio kada je bila deset do dvadeset metara ispred mene”, kazao je Lučić dodavši da ne zna tko je nosio spremnik s benzinom.

On je, kaže, nosio pumpu za gašenje iz koje je kapao benzin. U njoj je bilo oko dvije litre goriva.

kornati

ŠOK NA SUDU: Frane Lučić izgubio spor protiv države i grada Šibenika

“Nismo imali sredstva za gašenje požara”

“Nitko mi nije rekao koliko će kruški s vodom biti dovezeno. Slavica je rekao tri. No, kada smo se iskrcali, kraj sebe nismo imali sredstva za gašenje požara. Vatru sam prvi put primijetio kada je bila deset do dvadeset metara ispred mene. Otad je prošlo desetak sekundi dok nas vatra nije zahvatila”, kazao je Lučić.
Tužiteljstvo je Slavicu optužilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika, te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr