U Beogradu ‘pala’ presuda koja će mnoge obradovati

Tijekom Domovinskog rata vojska JNA osvajala je hrvatski teritorij i pljačkala, no vrlo vjerojatno mali broj ljudi se odlučilo od Srbije tražiti otetu imovinu. Nedavna presuda suda u Beogradu potvrđuje da su oni koji su ipak podignuli tužbu napravili dobar potez.

Nakon 10 godina sudovanja, Apelacijski sud u Beogradu donio je pravomoćnu presudu u korist Ivice Bačića iz Splita, kojega su 3. listopada 1991. godine uhitili pripadnici tadašnje JNA te je završio u kninskom zatvoru kao pripadnik ZNG-a zbog sumnje da je dezerter i špijun (Bačić je 26. srpnja iste godine kao podoficir JNA prešao u redove HV-a).

Bačiću su tom prilikom oduzeti automobil Renault 19, radiostanica, putovnica, kasetofon s dvije kasete i kožnata torba s osobnim stvarima, kako je to sve pedantno navedeno u potvrdi o oduzimanju predmeta koju je tada ispunio Milorad Grubač, “ovlašćeni starešina organa bezbednosti”. Prema presudi Apelacijskog suda, Bačiću moraju biti nadoknađeni i automobil i svi oduzeti predmeti.

‘Dezerter i špijun’

Potvrdu koju je tada dobio od “ovlašćenog starešine” Bačić je, tijekom boravka u kninskom zatvoru, sakrio u čizmu. U čizmi ju je donio i na razmjenu zarobljenika u Pakovu Selu 2. studenoga 1991., kad se napokon dokopao slobode. Već se tada, kaže, zainatio da neće stvari tek tako pustiti.

Uspio je pred sud u Beogradu kao svjedoka dovesti i Milorada Grubača, za kojega su vlasti Republike Srbije tvrdile da ga ne mogu pronaći. Grubač, oficir JNA, u potpunosti je potvrdio sve navode Ivice Bačića, časnika HV-a. No, puno je važnija od istinoljubivosti Milorada Grubača bila njegova vojna knjižica, piše Slobodna Dalmacija.

Priznali da je Srbija pravni sljednik JNA

Naime, kako se sve zbilo na području tzv. Krajine, pred sudom u Beogradu postavilo se pitanje u čije je ime Milorad Grubač oduzeo predmete, u ime JNA ili “RSK”. U Grubačevoj vojnoj knjižici jasno je stajalo da je bio pripadnik JNA. Tako dolazimo do najvažnijeg dijela presude u kojem doslovce stoji: “U konkretnom slučaju tužilac se nalazio u državi (posjedu, op.a.) pokretnih stvari koje su mu vojni organi pravnog prethodnika tužene privremeno oduzeli zbog sumnje da je dezerter i špijun.”

Apelacijski sud u Beogradu tako je priznao da je Srbija pravni sljednik Jugoslavije i JNA u građanskim sporovima. To otvara vrata i brojnim drugim građanima, koji možda negdje čuvaju potvrde o raznim oduzetim predmetima, da krenu putem Ivice Bačića.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr