Imoćanin doskočio njemačkim poreznicima

Prava panika zavladala je među onima koji su većinu ili cijeli radni vijek proveli u Njemačkoj i danas primaju njemačku mirovinu. Naime, na adrese korisnika mirovina počela su pristizati rješenja iz njemačkih poreznih institucija o oporezivanju mirovina koje prelaze mjesečni iznos od 677 eura.

Njemačka je pozvala 82 tisuće hrvatskih državljana koji su mirovinu zaradili u Njemačkoj da retroaktivno plate porez na sve mirovine koje su primili još od 2007., i to nakon što su shvatili da Hrvatska ne oporezuje inozemne mirovine. Njemačka ima granicu prihoda do koje se ne naplaćuje porez, 677 eura mjesečno ili 8.004 eura godišnje mirovine.

Rješenja su počela pristizati i umirovljenicima iz Imotske krajine, poznate kao prave ‘izvoznice’ radne snage za Njemačku. Međutim, nadaleko poznati imotski gastarbajteri, doskočili su novoj mjeri njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Ovo je već drugi put da slična rješenja dobivaju njemački umirovljenici po Imotskoj krajini, točnije traži se plaćanje poreza od 2007. godine. Ali, ne vidim nikakvog razloga za strepnju”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Glavota, dobar poznavatelj cijele problematike.

S formularom u Poreznu upravu

Glavota pojašnjava da kada neki umirovljenik dobije formular iz Njemačke, treba otići u našu Poreznu upravu i pribaviti dokumente u kojima će biti naznačeno na što je sve dužan plaćati porez u Hrvatskoj. Ta potvrda se šalje institucijama u Njemačkoj koje su i uputile rješenje i onda se, tvrdi, ljudima ne oduzima porez.

“Ja sam riješio desetke sličnih slučajeva za naše umirovljenike iz Imotske krajine. Znam da je neoporezivi dio svote mirovine godišnje iznosio 17 tisuća eura, no ne znam da li se taj zakon u Njemačkoj promijenio. Svakako, moje upute su takve da se odmah reagira na donijeto rješenje o oporezivanju, pošalje se porezna prijava i onda Nijemci obustave postupke”, kaže Glavota.

Dodaje kako poznaje neke ljude koji su imali mirovinu oko ili nešto veću od 1.000 eura, te im je odjednom došlo platiti čak sedam tisuća eura poreza, retroaktivno. Nakon poslane dokumentacije, zaključuje Glavota, nitko mi se poslije nije javljao niti tražio porez.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr