Hrvatska 19. na listi zemalja kojima prijeti bankrot!

Ugledna analitička kuća CMA sastavila je listu zemalja kojima prijeti bankrot, a prema kojoj je Hrvatska na visokom 19. mjestu. Na vrhu liste nalazi se Venezuela, a prate je Argentina i Grčka. Zabilježen je i veliki skok Irske.

Analitičku kuću CMA često se ističe kao vodeći nezavisni izvor podataka za OTC (over the counter) tržišta. CMA je sastavio listu zemalja kojima prijeti bankrot, a sam vrh liste drži Venezuela, čiju su kumuliranu vjerojatnost bankrota procijenili na čak 54,2 posto, prati je s 48,7-postotnom vjerojatnošću Grčka, dok je ‘broncu’ osvojila Argentina s 40,4 posto šanse za bankrot, piše Večernji list.

Procijenjena opasnost od bankrota za Hrvatsku je 16,6 posto, čime se nalazi na 19. mjestu, što znači da smo u relativno sigurnoj zoni ako fiskalna politika ne podlegne rastućim populističkim pritiscima.

Analitičari Business Insidera posebno su istaknuli visok skok Irske s 14. na 5. mjesto ljestvice, te su zamijetili dominaciju europskih zemalja na listi iz tzv. PIIGS grupe – Portugala, Irske, Islanda, Grčke i Španjolske. I cijela naša regija loše stoji. Visoko na listi su i Mađarska, Rumunjska te Bugarska.

Posljednjih dana Irska je u međunarodnoj investicijskoj zajednici glavna priča. Objava irske vlade da će ovogodišnji deficit biti tri puta veći od planiranog te da će, umjesto visokih 11,6 posto, narasti na nezamislivih 32 posto irskoga BDP-a nije proizvela negativne posljedice na europsku ekonomiju, kao što je to ovog proljeća bio slučaj s Grčkom. Usporedno s priznanjem da će u dvije velike banke, Anglo Irish i Allied Irish Banks, uložiti 50 milijardi eura da bi ih spasila od bankrota, irska je vlada prihvatila i ambiciozan plan fiskalne konsolidacije.

Vlada tvrdi da će već do 2014. smanjiti deficit ispod dopuštene granice od tri posto, zbog čega su i poduzeli drastične mjere štednje. Optimizam irske vlade i bankara da će plan uspjeti temelji se na činjenici da su Irci na vrijeme osigurali sredstva.

Irska je osigurala gotovinu za sve svoje financijske obveze do sredine 2011., zbog čega se neće dovesti u poziciju da testira novo raspoloženje ulagača. Nakon vijesti o visokom deficitu, irske su obveznice dosegle rekordnu cijenu od 6,9 posto, gotovo kao i grčke, no Irci se nisu zaduživali po toj cijeni.

Prosječna cijena po kojoj se Irska ove godine zaduživala iznosi 4,7 posto. Zasad se ne očekuje da će Irska tražiti pomoć iz Europskog fonda za stabilizaciju. No, europski povjerenik Olli Rehn dao je Ircima do znanja da i ne mogu računati na pomoć Bruxellesa sve dok imaju najniže korporativne poreze u Europi.

Prethodni članak:

arti-201004250324006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr