IZGLEDNE POTEŠKOĆE

GRADSKA UPRAVA ODLUČILA: Centar Zagreba sutra će biti blokiran za promet

Središnja zona Zagreba bit će sutra zatvorena za promet od 8 do 20 sati, osim za interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni te vozila JGP-a i taksije. Povod je Europski dan bez automobila, koji se obilježava 22. rujna.

U zagrebačkoj Gradskoj upravi odlučili su da se tradicionalno, kao i svake godine na taj dan, za promet zatvori središnja zona Grada Zagreba omeđena Trgom bana Josipa Jelačića te Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom, Hebrangovom, Gundulićevom, Ilicom, Mesničkom, Demetrovom, Ilirskim trgom i Radićevom ulicom. U zagrebačkoj Gradskoj upravi građane upozoravaju na moguće poteškoće u prometu te ih mole za strpljenje i razumijevanje.

Na Europski dan bez automobila, održat će se i tradicionalna “Zagrebačka žbica”, vožnja biciklima kroz šire središte grada. Krenut će u 11 sati sa Cvjetnog trga, a završit će na Trnjanskom nasipu, uz druženje.

Promocija održivog kretanja

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan mobilnosti, koji se u cilju poticanja aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, održavao od 16. do 22. rujna, a ove godine pod motom “Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo”.

Europski tjedan mobilnosti organizira Europska komisija radi poboljšavanja kvalitete života. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša te promoviranju javnog prijevoza, vožnje biciklima i drugih oblika održivog kretanja u urbanim sredinama.

Pješačke zone u srcima gradova

Bivša članica Europske komisije za okoliš Margot Wallstroem ustanovila je “Dan bez automobila” (Car Free Day) kao europsku inicijativu, u 2000. godini. Inicijativa je trebala poslužiti kao prilika da gradovi pokažu koliko im je stalo do njihovog okoliša.

Ideja je bila da gradovi na taj dan prezentiraju područje centra grada u drugačijem svjetlu i provedu aktivnosti usmjerene ograničavanju kretanja motornih vozila u pojedinim dijelovima, ohrabrujući i potičući korištenje održivih modela kretanja. Pri tome se željelo naglasiti u kolikoj mjeri odabir vrste i modela kretanja građana utječe na okoliš.

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, se šira središta mnogih europskih i svjetskih gradova zatvaraju za automobile i pretvaraju u pješačke zone.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr