FOTO: Stanje u zemlji je svakog trenutka sve gore!

Kako su meteorolozi i najavljivali proteklih dana, bura je u petak ponovno počela jačati. U Senju i Karlobagu zabilježeni su udari i do 110 kilometara na sat, a očekuje se dodatno jačanje bure. Snijeg ujedno zabjelio Lastovo nakon gotovo 30 godina.

Samo osobna vozila mogu prometovati Jadranskom magistralom od Bakra do Senja, državnom cestom D25 Gospić – Karlobag i županijskom cestom Bjelopolje – Donji Lapac. Za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene.

Zahvaljujući velikim naporima električara Elektrolike i njihovim kolegama iz Pule, Varaždina, Zagreba i Rijeke, struja se vratila u domove 2500 ljudi. Njih 300 do 500 i dalje je bez električne energije.

Šef Elektrolike Nikola Šulentić objašnjava da im zatvorene ceste i bura koja opet puše onemogućavaju nastavak poslova, no vjeruje da je glavnina posla obavljena u četvrtak.

”Obišli smo nekoliko obitelji, svi oni su navikli na ovakvo vrijeme. Većinom je to staro stanovništvo koje godinama živi u tim uvjetima tako da su vrlo dobro opremljeni. Razumiju zašto su bez struje danima i nikome ništa ne zamjeraju”, kazao je Šulentić dodavši da je stanje i dalje izvanredno jer već deseti dan bura ne prestaje.

Snijeg na Lastovu nakon gotovo 30 godina

”Nama snijeg uvijek donosi radost jer rijetko pada. Posljednji put 1984. godine, a nekoliko zima nakon toga nakratko je prolepršalo samo nekoliko pahulja”, rekla je Meri Morača, pročelnica u Općini Lastovo.

Snijeg nije prouzročio nikakve probleme, ali nastava u OŠ Braća Glumac ipak je završila ranije kako bi sva djeca sigurno stigla kući.

”Jutros je i temperatura bila ispod nule pa smo se bojali poledice. Stavili smo u pripravnost svu raspoloživu mehanizaciju, a i cestarska je služba na vrijeme odradila svoje. Sada je na Lastovu mirno, bura je oslabila, ali snijeg je ponovno počeo padati”, istaknula je pročelnica Morača.

Bura je ovaj tjedan nekoliko puta naš najudaljeniji otok odsjekla od ostatka zemlje, a ni danas nije isplovio trajekt prema Veloj Luci i Ublima koji je iz Splita trebao krenuti u 10.30 sati.

Snijeg je u petak ujutro osvanuo pod snijegom, a tako je i nastalo ovaj zanimljiv video o tome kako se Dubrovčani snalaze na snijegu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr