REVIZIJA U BOLNICAMA

DRAMATIČAN IZVJEŠTAJ: U KBC-u Split snimaju pacijente rendgenom starim 40 godina!

Ministarstvo zdravlja provelo je reviziju o stanju dijagnostičkih uređaja u hrvatskim bolnicama i otkrilo da su neki od njih stari i po nekoliko desetljeća, da se često kvare i da je upravo to jedan od razloga sve dužih lista čekanja, a posljedično i kašnjenja u početku liječenja često smrtno opasnih bolesti.

Primjerice, kako otkriva dramatičan izvještaj Ministarstva zdravlja, u KBC-u Split nalazi se rendgen za snimanje pluća star više od 40 godina koji je još u funkciji. Nažalost, to nije jedini takav slučaj u hrvatskim bolnicama.

Nitko više ne proizvodi dijelove

“Mi imamo čitav niz ostale radiološke opreme koja je prestara i potrebno ju je ne samo otpisati nego ju je potrebno i zbrinuti i zamijeniti u što kraćem razdoblju”, kaže Ivan Bekavac iz Ministarstva zdravlja, piše Dnevnik.hr.

IMATE 38? DOĐITE PREKOSUTRA… Izašli kriteriji po kojima će obiteljski liječnici primati pacijente

Zbog starosti, uređaji se češće i kvare. Krešimir Dolić iz KBC-a Split kaže kako dolaze u problem da je sve teže pronaći zamjenske dijelove za takvu aparaturu jer su se prestali proizvoditi davnih godina.

Problem i s manjkom kadrova

Kako ističe Bekavac, starost uređaja nije jedini problem. Tu je im manjak kadrova, što u konačnici rezultira povećanjem ionako predugih lista čekanja.

“Normalno da to sve skupa odgađa određene pretrage i onda te pretrage morate ubacivati negdje drugdje na neka druga mjesta i tako. Znači, vrtimo se zapravo u jednom lošem krugu”, kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a.

BOLNICA IZ PAKLA: Tvrde da imaju najbolje zdravstvo na svijetu, ali mnogi bi radije umrli nego ovdje završili!

Ministarstvo zdravlja je zadnjih nekoliko mjeseci kupilo nove uređaje za nekolicinu hrvatskih bolnica i kažu kako na tome neće stati. Pomoću novca iz europskih fondova namjeravaju nastaviti s opremanjem bolnica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr