NEČASTIVI NA FILOZOFSKOM

ČLANOVI VIJEĆA FAKULTETA: ‘Ostavka dekana Previšića jedino je rješenje’

Inicijativa članova Vijeća Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra da je “ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet”.

Ta je inicijativa uputila u srijedu priopćenje u kojemu reagira na odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu koji je na sjednici u utorak poništio izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću toga fakulteta i odlučio da će rektor Damir Boras raspisati nove izbore. Na odluku Senata u srijedu je priopćenjem reagirao i raspušteni Studentski zbor i studentski predstavnici u Vijeću toga fakulteta.

‘Na Filozofskome fakultetu je pravni kaos’

Kako je navedeno, Inicijativa “želi podsjetiti sve studente i zaposlenike Filozofskoga fakulteta na pravni kaos i njegove posljedice izazvane brutalnom opstrukcijom odluka i rada fakultetskoga Vijeća”.

Kao argumente navode i kako je “u razdoblju nakon kvalificiranom većinom izglasanoga pokretanja postupka razrješenja, dekan protustatutarno blokirao provođenje toga procesa, kojim prema Statutu rukovodi Vijeće, odlučivši da sam ‘vodi’ vlastiti postupak razrješenja tako što ga opstruira, kao što je sam sa sobom potpisao Dodatak ugovora o radu na određeno vrijeme, čime si je, uz blagoslov sveučilišnih vlasti, pokušao omogućiti protuzakonito produljenje rada nakon navršene 70. godine života”.

Nadalje, “Fakultet od travnja ove godine i ostavke Vlaste Erdeljac nema prodekanicu za nastavu i studente, a prodekanici za znanost i međunarodnu suradnju Branki Galić onemogućen je rad i sudjelovanje u upravljanju Filozofskim fakultetom. Za razliku od 0,4 posto studentske podzastupljenosti, takva situacija već mjesecima ne zanima nadležna tijela Sveučilišta u Zagrebu”.

Inicijativa je ustvrdila kako je “dekan proces razrješenja u skladu s odredbama Statuta pretvorio u farsu kaznenom prijavom protiv Nadežde Čačinovič i Branke Galić, i o tome najprije obavijestio medije, a tek zatim zaposlenike Filozofskoga fakulteta. Kaznenu prijavu podnio je navodno i stoga što je pridržavanje Statuta Filozofskog fakulteta izazvalo ‘zbunjenost i ogorčenje velikoga broja kolegica i kolega koji su zatražili poduzimanje energičnih mjera protiv onih koji dovode u pitanje zakonito i statutarno funkcioniranje Fakulteta”.

‘Radnici zaštitarske tvrtke za javni novac štite dekana’

I dok se, smatraju u Inicijativi “zbunjenost i ogorčenje mogu pokazivati bilo gdje, ‘traženje energičnih mjera’ moguće je isključivo argumentiranom raspravom na sjednici Vijeća. Taktika zastrašivanja nije dekanu pomogla dosad, pa neće ni u ovome slučaju”.

“Međutim, ‘energične mjere’ vidljive su u srijedu na Filozofskome fakultetu gdje unajmljeni radnici jedne zaštitarske tvrtke koji, vjerojatno za javni novac, štite dekana od njegovih studenata i nastavnika. Čelnik javne institucije koji poduzima takav korak posebno ne zaslužuje biti na njezinu čelu”, navedeno je.

“Obnašajući dužnost dekana u razdoblju protuzakonite podzastupljenosti studenata u Vijeću od 0,4 posto, Vlatko Previšić izazvao je najozbiljniju institucionalnu krizu s nesagledivim pravnim posljedicama po odluke Vijeća Filozofskog fakulteta i funkcioniranje naše ustanove od ožujka 2015.  budući da je poništavanjem odluke o pokretanju postupka razrješenja dekana dovedena u pitanje zakonitost svih odluka koje je Vijeće donijelo u tom razdoblju.  Odgovornost za ovo snosi isključivo dekan Previšić”, stoji u priopćenju.

Raspušteni Studentski zbor i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću u priopćenju su ustvrdili kako je “raspuštanje Studentskoga zbora još jedan u nizu pokušaja zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka razrješenja dekana Vlatka Previšića”.

U priopćenju su istaknuli kako ih takva odluka “posebno iznenađuje s obzirom na to da je rektor Boras bio taj koji je raspisao izbore za Studentski zbor upravo za 13 mjesta, a dekan Previšić taj koji je potvrdio 13 studentskih predstavnika kao jednakopravne članove Fakultetskoga vijeća. Gotovo godinu i pol nakon provedenih izbora za Studentski zbor, kao i godinu dana nakon početka mandata studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, dekan i rektor zaključili su da su oba postupka bila nelegalna”.

Podsjetili su kako sve vrijeme “nisu primili nikakva upozorenja o nepravilnostima tijekom izbora ili podzastupljenosti studenata u Fakultetskome vijeću, što se uostalom moglo riješiti i raspisivanjem dodatnih izbora za slobodna mjesta kako u Studentskom zboru, tako i u Fakultetskom vijeću, a što je u potpunosti u ingerenciji i odgovornosti dekana i rektora”.

Zato je, smatraju, “teško povjerovati da su dekan i rektor imali na umu obranu interesa i prava studenata, interese svojega fakulteta, odnosno Sveučilišta u cjelini, jer takva odluka može imati dalekosežne posljedice”.

Ugrožena legalnost funkcioniranja Sveučilišta

Uz napomenu kako omjer studentskih predstavnika u posljednih nekoliko saziva Fakultetskoga vijeća “zasigurno nije dostizao famoznih 15 posto”, ustvrdili su da se “sve odluke toga vrhovnog tijela mogu dovesti u pitanje, uključujući i odluku o izboru Vlatka Previšića za dekana. Osim toga, izgledno je da i na brojnim drugim fakultetima postoji upravo identičan ‘problem’ što pravno gledajući ugrožava legalnost funkcioniranja Sveučilišta kao cjeline”.

“Studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću te članovi raspuštenoga Studentskog zbora kao legitimni predstavnici svih studenata Filozofskoga fakulteta, poduprti od svojih kolega, izjavljuju da će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na fakultetu i sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo otkako je Vlatko Previšić ‘zasjeo’ na mjesto dekana, a Damir Boras na mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu”, istaknuto je u priopćenju.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr