Podrška Plenkoviću, ali...

BELJAK OPRAVDAVA PREOKRET HSS-A: Mi smo i dalje oporba, ali sada neki neće moći ucjenjivati

Krešimir Beljak obrazložio je odluku da podrži Vladu Andreja Plenkovića, znakovito ističući kako je njihov preokret najviše iznenadio “nekog trećeg”.

BELJAK OBJAVIO IZNENAĐUJUĆU ODLUKU: ‘Dat ćemo podršku Plenkovićevoj Vlad

Gostujući na Dnevniku Nove TV Krešimir Beljak tvrdi kako će biti žestoka opozicija, ali da su odlučili podržati Vladu. “Mi ćemo biti vrlo žestoka opozicija, ali mislim, ne samo ja nego i Predsjedništvo stranke, da je u skladu s demokratskom praksom zapadnog svijeta da se novoizabranoj vladi da 100 dana mira. To ćemo upravo i napraviti, a nakon toga ćemo biti vrlo, vrlo žestoka opozicija” pojasnio je Krešo.

ČELNICI SDP-a I HNS-a O HSS-ovoj ODLUCI: ‘Ovo je izdaja, prevara birača i to najviše govori o Beljaku’

Nismo izdali, to je samo podršak podbjednicima

Odgovorio je i onima koji tvrde da je to izdaja narodne koalicije i prevara birača.

“To nije izdaja svega onoga što je Narodna koalicija predstavljala. To je na neki način podrška onima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača. Mi smo izbore izgubili i zato ćemo biti opozicija. Ne tražimo nikakve fotelje. 100 dana, ponavljam 100 dana je demokratska praksa kakva bi se trebala pružiti svakome onome tko je relativni pobjednik izbora. Hoće li uspjeti u tome, ne znam. Što će se događati unutar tih 100 dana, nitko ne zna. U ovom trenutku HSS je sigurno opozicijska stranka i tako će i ostati” te izbjegao odvoriti je li razgovarao s ikime iz Narodne koalicije.
Na pitanje “je li to fer, prema vašim dojučerašnjim partnerima, da ih niste o tome obavijestili već će o tome saznati iz medija” Beljak je odgovorio:

“Radi se o tome da naši koalicijski partneri iz SDP-a ostaju naši koalicijski partneri, što se toga tiče. Zajedno ćemo djelovati u opoziciji, ali kod njih nije u ovom trenutku izražena volja da skupljaju parlamentarnu većinu. To cijela javnost zna i to je jednostavno tako”. Odbacio je i ideju da ovaj preokret ima veze s Marijanom Petir i postupkom kojeg je ona pokrenula za njegovo izbacivanje iz stranke.

PUČ U HSS-U! PETIR POKREĆE SMJENU BELJAKA: ‘Zatajio je bitan dio svoje prošlosti, prijavili smo ga i državnim tijelima’

Ne trgujemo i nismo foteljaši

Na pitanje kako je i HDZ iznenađen, Beljak je znakovit: “Mislim da je u ovom trenutku neko treći najviše iznenađen ovom odlukom. Onaj tko više ne može ucjenjivati onako kako je mislio.” Dodao je i kako je Hrvatska “U velikim problemima kao hrvatsko društvo. Zar ćemo čekati još šest mjeseci pregovor” pita se predsjednik HSS-a

Rekao je i kako se nije čuo s Andrejem Plenkovićem?

“Ne namjeravamo trgovati. Mi nismo foteljaši. Dat ćemo podršku onima koji su relativni pobjednici izbora. Ukoliko uspiju sastaviti vlast, u redu, ukoliko ne, onda će to napraviti netko drugi. Ali u ovom trenutku, Hrvatskoj kao društvu je potrebna stabilnost, stabilna vlast i u tom smislu pružamo podršku. 100 dana, to je bezuvjetna podrška, ali samo 100 dana” rekao je Beljak, ističući kako će nakoh tih 100 dana biti “najžešća moguća oporba”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr