Anketa otkrila sto Hrvati danas misle o Franji Tudmanu

Nakon 15 godina vecina gradana o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tudmanu ima pozitivno misljenje. Pozitivnim ga ocjenjuje 56 posto gradana, i pozitivnim i negativnim ocjenjuje ga 27 posto, a negativnim 14 posto. Ne zna njih 3 posto.

Petnaest godina od smrti Franje Tudmana, sto se navrsava u srijedu, vise od polovice ispitanika smatra da je on bio najbolji hrvatski predsjednik: 52 posto ih misli da je bio bolji od sadasnjeg predsjednika Ive Josipovica, a 56 posto ih smatra da je bio bolji od Stjepana Mesica.


Predsjednik Tudman po svom nacinu upravljanja Hrvatskom podijelio je zemlju. Ipak, 47 posto gradana smatra da je vladao demokratski, a 41 posto da je vladao autokratski. Ne zna njih 12 posto, pokazuju to rezultati istrazivanja provedenog da Dnevnik Nove TV.

Najbolja ocjena za ulogu u Domovinskom ratu

Predsjednik Tudman najbolje je kod gradana ocijenjen u svojoj ulozi u Domovinskom ratu. Pozitivnim ga ocjenjuje 69 posto gradana. U ostalim kategorijama je ispod 50 posto. Tako pozitivnom njegovu ulogu po pitanju ljudskih prava ocjenjuje 42 posto gradana. Njegovu ulogu u medunarodnoj poziciji Hrvatske pozitivnom ocjenjuje 41 posto.

Kada je u pitanju njegova uloga u gospodarstvu, pozitivnom je smatra 33 posto biraca. Najlosije ga se ocjenjuje u politici privatizacije. Pozitivnom ulogu predsjednika Tudmana smatra samo 19 posto biraca.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr