POČINJE POSTUPAK

AGENCIJA KOJA JE POSTALA SINONIM KORUPCIJE U HRVATSKOJ: Otkriven točan datum otvaranja stečaja Fimi medije

Početkom iduće godine otvara se stečajni postupak nad tvrtkom koja je postala simbol političke korupcije u Hrvatskoj.

Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 17. siječnja 2018. ročište za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Fimi media, marketinškom agencijom koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u vrijeme premijera Ive Sanadera, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.

Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju u slučaju Fimi media istoimena marketinška agencija u vlasništvu Nevenke Jurak ukinuta je kao pravna osoba. No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud Fimi medija je “preživjela” pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima.

Čeka se očitovanje Nevenke Jurak

U međuvremenu Trgovački sud zakazao je ročište na kojem bi se Nevenka Jurak, kao zastupnica te tvrtke, zbog milijunskog duga trebala očitovati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka.

Odluka Trgovačkog suda uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fina) iz ožujka 2016. kojim se predlaže “otvaranje stečajnog postupka zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna”.

Kako se navodi u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.

Presuda iz 2014. godine

Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak. Prema posljednjim podacima predanima 2012. Fimi media je u toj godini imala samo 39.699 kuna prihoda i gubitak od 355.115 kuna.

Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr