Googleu sramotna kazna zbog kršenja privatnosti

Google je kažnjen s 25.000 dolara zbog prikupljanja privatnih podataka o korisnicima. Štoviše, američka Federalna komisija za komunikacije optužila je ovu kompaniju da je odbijala sudjelovati u istrazi.

Google je pokrenuo novu raspravu o privatnosti jer je prisiljavao korisnike da dešifriraju nejasne fotografije privatnih kućnih brojeva kako bi mogli pristupiti svojim računima.

Kao dio nove sigurnosne provjere u Googleu, korisnici su morali pročitati niz slučajnih kućnih brojeva koje su prikupile kamere u sklopu projekta Google Street View.

Ovi testovi su izbacili “botove” na način da su u Googleu mogli biti sigurni da ih rješavaju ljudi. Međutim, Google je optužen za iskorištavanje podataka koje je na taj način dobio, a koje je nastojao iskoristiti u komercijalne svrhe, jer je te informacije dodavao u svoj sustav za mapiranje.

Štoviše, ne radi se samo o privatnosti kućnih brojeva. Kako je pokazala naknadna istraga, Google je također prikupljao i lozinke, povijest internetskih pretraga i druge osjetljive privatne podatke koji mu nisu bili potrebni za lokacijske servise.

Grupe za zaštitu prava i sloboda na internetu smjesta su reagirale, te su objavile da Googleovi postupci predstavljaju “ozbiljna sigurnosna pitanja”. Kompaniju su optužili da je “nepoštena i gruba”.

Primjerice, slike kućnih brojeva, koji su preuzeti s vrata i ograda preko Googleove usluge mapiranja Street View, pojavljuju se na Googleovim web stranicama kad se od korisnika traži da odgovore na sigurnosna pitanja kako bi mogli pristupiti svojim računima. Da bi dobili pristup web stranici, korisnici su zamoljeni da identificiraju zamagljeni kućni broj tako da ga upišu u prazno polje.

Obično su se ove sigurnosne provjere – za koje se procjenjuje da ih je oko 200 milijuna dnevno – sastojale od tipkanja zamagljenih brojeva ili riječi u prazno polje (tzv. CAPTCHA sustav).

Nick Pickles iz organizacije Big Brother Watch osudio je ovu praksu Googlea.

“Postoji ozbiljan problem s privatnošću kad se identificira pojedinačni broj nečije kuće”, rekao je za britanski Telegraph.

Google je prikupljao podatke u razdoblju od 2007. do 2010. godine preko Wi-Fi mreža diljem Sjedinjenih Država.

Kako je kasno sinoć objavila Federalna komisija za komunikacije (FCC), Google je zbog ovoga kažnjen s 25.000 dolara. Čini se da je ovo ipak mala kazna za Google budući da je riječ o multimilijunskoj kompaniji koja je na zaista neprimjeren način prikupljala privatne podatke svojih korisnika i koja je, prema navodima FCC-a, čak odbijala sudjelovati u istrazi.

Google je javno priznao 2010. godine da je prikupljao osjetljive podatke korisnika, što je dovelo do istrage FCC-a krši li Google zakone.

Usluga Street View pokrenuta je 2006. godine, a korisnicima omogućava panoramski pogled na ulice na servisu Google Maps, kao i virtualnu “šetnju” kroz gradove.

Prethodni članci:
arti-201204160182006
arti-201204130438006
arti-201204020212006
arti-201204050203006
arti-201204050342006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr