Facebook kupio još jednu aplikaciju – Glancee

Nakon Instagrama za koji je izdvojio čak milijardu dolara, Facebook je kupio još jednu aplikaciju – Glancee.

Samo nekoliko tjedana nakon kupnje popularne aplikacije Instagram koja služi za dijeljenje fotografija, Facebook je kupio još jednu mobilnu aplikaciju. Riječ je o aplikaciji koja “vreba prijatelje”. Naime, Glancee pomaže potencijalnim prijateljima da se međusobno povežu na osnovu sličnih interesa. Ovom kupovinom Facebook namjerava još više unaprijediti svoje servise bazirane na lokaciji korisnika.

Glancee traži korisnikovu lokaciju i predlaže vam one prijatelje koji imaju slične profile na Facebooku (ali i Twitteru). U tu svrhu uspoređuje interese, aktivnosti i ostale koriničke podatke. One ljude koje korisnici žele upoznati stavljaju pod favorite.

Ova aplikacija drugačija je od Foursquare aplikacije koja omogućava istraživanje lokacija i pronalaženje prijatelja na osnovu sličnih interesa, no razlikuje se od Foursquarea po tome što korisnici ne moraju klikati na “chek in” jer aplikacija radi u pozadini sve dok ne pronađe “prijatelja” koji vam odgovara.

Glancee aplikacija je bila favorit i na ovogodišnjem SXSW festivalu i očito je impresionirala Facebook više nego Highlight, sličnu aplikaciju za dijeljenje lokacije. Razlika u odnosu na Highlight je u tome da Highlight pokazuje točnu lokaciju osobe na zemljopisnoj karti, dok vam Glancee kazuje samo da su neki vaši prijatelji u blizini.

Stručnjaci kažu da Glancee ipak nije novi Instagram koji trenutačno ima 35 milijuna korisnika i koji je predstavljao prijetnju čak i samom Facebooku. Glancee je do sada downloadana 30.000 puta, a u pozadini radi na 20.000 korisničkih iPhonea. Zasada nije poznato koliko je Facebook platio Glancee.

Ipak, Facebook je odlučio napraviti je uspješnom posebice nakon što njegova aplikacija “Places” nije naišla na dobar odaziv kod korisnika.

Facebook je još prije kupio aplikaciju Gowalla koja je imala sličnu funkciju, ali je već mjesec dana kasnije povukao. Takav Facebookov potez izazvao je skepticizam kod nekih tehnoloških web stranica i autorice poput Jolie O’Dell koja piše za VentureBeat.

Ona je rekla: “Nažalost, za korisnike aplikacije, to je grabež talenata”

“Izgleda da Facebook gasi Glancee; korisnicima se nudi prilika da preuzmu svoje podatke, a aplikacija je izbačena iz App Storea i Google Android Play trgovine aplikacijama”.

Hoće li Facebook nastaviti dalje razvijati Glancee ili će ova aplikacija doživjeti istu subinu kao i Gowalla, ostaje da se vidi.

Prethodni članci:
arti-201204100074006
arti-201204100225006
arti-201204230353006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr