Evo kako bi mogao izgledati Apple HDTV

Web stranica Cult of Mac objavila je da su njezini novinari uspjeli vidjeti prototip Appleova televizijskog seta što upućuje na to da se Apple priprema da uskoro predstavi na tržištu ovaj dugoočekivani uređaj.

Prema njihovom izvoru, koji je tražio da ostane anoniman, Apple HDTV izgleda kao Appleova linija LED-backlit Cinema zaslona, ali je “mnogo veći”. U sebi ima ugrađenu iSight kameru za besplatne FaceTime video konferencijske pozive. Također je tu i Siri, “virtualni pomoćnik” kojeg smo upoznali prilikom predstavljanja iPhonea 4S.

O Appleu već neko vrijeme kolaju glasine da radi na novom televizijskom setu, no sve do sada prisutnost Applea u dnevnim boravcima je bila skromna ograničavajući se na postojeći Apple TV – mali set-top box uređaj koji se “zakači” na postojeći televizor koji imate. Apple je postojeći Apple TV opisao kao “hobi” priznajući da su mogućnosti uređaja ograničene, te da to nije bio ozbiljan pokušaj ove kompanije da uđe na televizijsko tržište.

Međutim, s novim uređajem Apple bi mogao “revolucionarizirati dnevni boravak” i značajno poremetiti odnose u biznisu televizijske industrije, baš kao što se to dogodilo u mobilnoj industriji kada je Apple izdao svoj prvi iPhone 2007. godine. Posebno bi se na udaru mogli naći kabelski operateri jer se čini kao da su zreli da ih zamjeni nešto poput novog Appleova uređaja. Glasine da Apple planira potpuni “frontalni napad” na dnevne boravke korisnika pojačale su se prošle godine kada je izašla Walter Isacsonova biografija Stevea Jobsa u kojoj je otkrio da je Jobs “razvalio” TV, odnosno da je smislio način kako će osvojiti i ovaj dio vrlo unosnog televizijskog tržišta.

Novi Apple HDTV navodno jako nalikuje na Appleovu liniju Cinema Display monitora.

“Sliči na Appleov monitor, ali je mnogo veći”, rekao je neimenovani izvor.

Apple HDTV ostvaruje FaceTime pozive koristeći ugrađenu iSight kameru. Kamera je sofisticirana, može prepoznavati lica te ima sposobnost da povećava, odnosno “zoomira” korisnikovo lice dok korisnik hoda po sobi. To omogućuje korisnicima da ostvaruju video pozive iz kauča koji se nalazi bilo gdje u dnevnom boravku jer nije više potrebno da korisnik gleda sučelice u kameru ispred TV-a.

Osim toga, pozive pokreće Siri, iPhoneov 4S virtualni pomoćnik. “[Apple] koristi Siri kako bi ostvario FaceTime poziv”, rekao je izvor.

Zasada nije poznato više detalja o integraciji Siri virtualnog pomoćnika, kao ni specifikacije, cijene ili datum predstavljanja Apple HDTV.

Na slikama se nalazi koncept Apple HDTV koji je izradio dizajner Dan Draper. Prema njegovim riječima, novi Appleov “adut iz rukava” je “očito jako vizualno sličan Thunderbolt ili Cinema zaslonu”.

Prema riječima TV analitičara Paula Gagnona, očekuje se da će Apple predstaviti novu liniju TV-a iduće godine. Najvjerojatnije će Apple izdati dva do četiri modela u rasponu od 40 inča do 60 inča dijagnonale monitora. Imati će standardnu rezoluciju od 1920 x 1080p i stajat će između 1.000 i 2.000 dolara, ili malo više od toga. Kada možemo očekivati Apple HDTV? “Naša najbolja procjena je 2013. godina,” rekao je Gagnon.

Prethodni članci:
arti-201205070450006
arti-201108310347006
arti-201204130146006
arti-201204170162006
arti-201204230414006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr