Drugo lice moćne kancelarke

EMOTIVNA MERKEL OTVORILA DUŠU TIJEKOM NETIPIČNOG OBRAĆANJA JAVNOSTI: ‘Kada bih mogla, vratila bih vrijeme unazad…’

Stranka Angele Merkel CDU na pokrajinskim je izborima ostvarila povijesno loš rezultat. Tijekom konferencije za novinare njemačka je kancelarka bila vidno pogođena i neobično samokritična, navodi novinar portala Deutsche Welle, Christoph Strack.

ŠOK NA LOKALNIM IZBORIMA U NJEMAČKOJ: Angelu Merkel do nogu potukao desničarski AfD

Preuzela je odgovornost za neuspjeh na izborima, no odlučna je pri jednom – želi se još dokazati, analizira Christoph Strack.

‘Kada bih mogla, vratila bih vrijeme unazad za mnogo, mnogo godina’, rekla je Merkel s tugom u glasu. Svjesna je, tvrdi Strack, da se svijet prekasno počeo suočavati s globalnim izazovima izbjeglištva i migracija.

‘Bog zna da mi nismo bili svjetski prvaci u integraciji’, rekla je.

Merkel želi da se donesu promjene Dublinskog sporazuma o prijmu i raspodjeli izbjeglica te je sigurna da ne želi da se ponove ‘loše stvari iz 2015.’, no i dalje ima ‘apsolutno dobar osjećaj’ da će Njemačka iz ove teške faze izaći mnogo bolja nego što je u nju ušla.

‘Ovo je emocija jedne fizičarke kojoj je uspio eksperiment. A tu su još i neobično samokritične riječi za predsjednicu jedne stranke i uz to njemačku kancelarku. Govorila je 13 minuta u Kući Konrada Adenauera (središnjica CDU-a, op. ur.), što je za tzv. statement neobično dugo. Rezultati izbora u njezinu zavičaju Mecklenburgu i Zapadnom Pomorju te u Berlinu pogodili su njezinu stranku, ali i nju samu – vidi se to na Angeli Merkel’, analizira Strack.

Na sjednici predsjedništva stranke o tome se ipak nije previše govorilo, piše Deutsche Welle. Nije se govorilo o posljedicama, ali ni o pitanju kandidature za kancelara ili kancelarku. Bio je to sastanak vrha CDU-a na kojem nije bilo povišenog tona, ali se jasno vidjela zabrinutost.

Građani su pomalo zabrinuti, a zabrinuta je i Merkel jer je svjesna da ne može razuvjeriti dio građana koji urla ‘Merkel mora otići’.

‘Merkel nije izgubila i ne želi izgubiti. Ona bi to još jednom dokazala. I iako ovog ponedjeljka nije najavila, i nije mogla najaviti, svoju kandidaturu za mjesto kancelarke, djelovala je odlučno i borbeno’, zaključuje Strack.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr