Disney pretvara svaku površinu u touchscreen

Znanstvenici Disney Researcha rade na novoj naprednoj tehnologiji prepoznavanja dodira.

Današnja tehnologija poznaje samo pojedinačne frekvencije dok bi ova nova tehnologija trebala raditi na principu osjećanja kapacitivnog signala višestrukog broja frekvencija. U skladu s tim, tvrtka Disney razvila je senzorski sustav Touche.

U sustavu se nalazi tehnologija SFCS (Swept Frequency Capactive Sensing) koja prepoznaje načine na koje možemo manipulirati objektima. Sustav tako prepoznaje koliko prstiju smo uronili u posudu s vodom, ali i koliko smo prstiju stavili na stol, jesmo li stavili samo dlan ili smo naslonili lakat.

Ova tehnologija ima širok raspon primjene. Korisna je i za sve uređaje sa zaslonima osjetljivim na dodir, odnosno mobitele i tablete. Ovaj novitet može se primjenjivati na sve površine i predmete u našoj okolini.

S novom naprednom tehnologijom korisnici će moći kontrolirati svoj mobilni uređaj ili izabrati glazbu koju žele slušati s naredbama koje daju pomoću svojih ruku ili tijela. Ako želite pojačati ili smanjiti zvuk na svom iPodu ili iPhoneu na dlan stavite dva prsta.

Tehnologija ugrađena u krevet omogućit će, nakon što ste legli, slanje signala kućnoj mreži da priguši ili ugasi rasvjetu. Osjetit će i kad zaspite pa će u tom slučaju ugasiti televizor, računalo, rasvjetu i mnoge druge stvari.

Znanstvenici ovaj novitet žele uvesti kao dodatak tehnologiji “pametnih domova” što znači da dodatne komande više nisu potrebne jer će pametni senzori iz pokreta “pročitati” vaše misli.

Iz Disneya se nadaju kako će njihova nova tehnologija uvelike pomoći roditeljima pri odgoju djece. U tom slučaju senzori bi trebali i najmanju djecu upozoravati ako hranu diraju rukama umjesto priborom za jelo. Upozoravat će i kad koristimo neadekvatan pribor, primjerice, kad uronimo kineske štapiće u posudu sa žitaricama. Buduće inženjere zrakoplovstva nova tehnologija trebala bi ukoriti ako zaborave pričvrstiti koji vijak na elipsi i tome slično.

Disney nije jedina tvrtka koja radi na ekranima i površinama osjetljivim na dodir. Macovi i Andoidi dopuštaju korisnicima da kontroliraju glazbu, dok kod Xbox 360 Kinecta korisnici postaju vlastiti daljinski upravljači.

Prethodni članci:
arti-201110190461006
arti-201002040282006
arti-201011190335006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr