Uvodi se novi standard na internetu IPv6

Vodeće internet kompanije odredile su 6. lipnja kao datum kada će uvesti IPv6 protokol, novu verzija internet protokola koja će postati sljedeća standardna verzija komunikacijskog protokola na internetu.

Danas je najraširenija verzija Internet Protocol (IP) verzija 4, ili kraće IPv4. Ova verzija razlikuje se od IPv6 po načinu adresiranja, izgledu zaglavlja paketa koji putuju mrežom, ali i nekim drugim detaljima. No, najvažnija karakteristika IPv6 je da koristi 128-bitnu IP adresu, tj. propisana duljina svake IP adrese u ovoj verziji protokola je 128 bita.

Budući da u protokolu IPv4 duljina IP adrese iznosi 32 bita, maksimalni broj različitih adresa je oko 4,2 milijarde. Taj broj ipak nije tako velik kako se čini jer zbog neprestanog širenja interneta raste potreba za novim IP adresama.

Novi protokol IPv6 imat će znatno veći raspon raspoloživih adresa. Koliko je to, pitat ćete? Taj broj teško ćete i pojmiti, ali za one koje zanima to je 340 trilijuna, odnosno 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000 jedinstvenih IP adresa! Dovoljno da zadovolji sve današnje potrebe i sigurno velik dio potreba koje donosi budućnost interneta.

Veliki dan za internet

Od 6. lipnja od 00:01 po GMT vremenu mnoge velike web kompanije obvezale su se da će omogućiti IPv6 na svojim web stranicama. Stručnjaci ističu da korisnici neće osjetiti nikakvu razliku u korištenju interneta

Organizacija Internet Society navela je u priopćenju da ovaj datum predstavlja “prekretnicu” u implemetaciji novog standarda interneta. Tvrtke koje među prvima implementiraju ovaj standard su Facebook, Google, Microsoft Bin, Yahoo…

Zašto novi standard? Svakom uređaju koji se spaja na internet dodjeljuje se IP adresa koja prestavlja niz brojeva koji drugim uređajima omogućava da prepoznaju odakle dolaze podaci ili gdje bi podaci trebali biti poslani. Zbog velikog rasta pametnih telefona (smartphones), tableta, PC-eva i drugih uređaja koji se spajaju na internet, glavni regulator adresnog prostora na internetu ICANN već je zadnje IPv4 adrese dodjelio regionalnim registrima.

Nažalost, IPv6 nije kompatibilan s IPv4, tako da će ovaj prijelaz na novi protokol morati pratiti i zamjena ili ažuriranje starog hardvera. Davateljii internet usluga obećali su da će do datuma lansiranja IPv6 omogućiti najmanje 1% pretplatnika na njihovim fiksnim linijima da mogu posjećivati IPv6 web stranice. Primjerice, od američkih ISP-ova uključeni su AT&T i Comcast.

Osim toga, i proizvođači kućne opreme Cisco i D-Link također su rekli da im je cilj da omoguće IPv6 protokol na svim njihovim routerima i sličnim uređajima do predviđenog datuma.

Nova verzija IP protokola – IPv6 postaje evolucijska stepenica u razvoju interneta i njegovom prilagođavanju novim potrebama sve većeg broja korisnika te predstavlja budućnost interneta. Zbog toga je organizacija Internet Society potaknula davatelje usluga pristupa internetu, proizvođače opreme, isporučitelje operativnih sustava i internetske kompanije da se na vrijeme pripreme za budućnost.

Hrvatska i IPv6

Hrvatska također ima planove vezane uz IPv6 koju su istaknuti u Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa od 2011. do 2015. godine.

U Strategiji se navodi da se “očekuje se da će se količina raspoloživih (slobodnih) IPv4 adresa iscrpiti do 2011. ili 2012. godine, te je nužno pripremiti i poticati plan migracije na protokol IPv6, u skladu s odlukama nadležnih europskih i međunarodnih tijela”.

U tu svrhu Strategija predviđa poticanje “migracije prema IPv6 mrežama u tijelima državne uprave, akademskoj zajednici i drugim tijelima javne vlasti” te “osnivanje IPv6 foruma s temeljnom zadaćom izrade dokumenata o tehničkim postupcima i metodama migracije prema IPv6 mrežama”.

.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr