NA ŽUPANIJSKOM SUDU

VELIKI PROCES ZA IZVLAČENJE NOVCA: Josip Klemm na optuženičkoj klupi zbog tri milijuna kuna

Josipi Klemmu, vlasniku tvrtke Klemm security i jednom od vođa braniteljskog prosvjeda, počelo je suđenje u kojem je optužen za izvlačenje oko tri milijuna kuna iz vlastite tvrtke te utaju nešto manje od 600 tisuća kuna poreza. “Sve poreze sam platio i ništa nisam utajio. Vjerujem u sud pa ćemo vidjeti”, rekao je Klemm.

Dolazeći na pripremno ročište sat vremena prije početka rasprave zakazane za 10 sati Klemm je novinarima kazao da ništa nije utajio te da je u međuvremenu platio sve poreze. “Sve poreze sam platio i ništa nisam utajio. Vjerujem u sud pa ćemo vidjeti”, rekao je Klemm.

“Na početku sam rekao da ako sam za nešto kriv neka odgovaram, ali sada se pokazalo da je sve firma platila. Mislim da se dva puta ne može biti kažnjen”, rekao je Klemm.

Na novinarsku ttrdnju su njegovi suoptuženici ranije priznali nedjelo Klemm je kazao da on ne zna što su oni priznali.

Klemm je na optuženičkoj klupi ostao sam nakon što se prije nekoliko mjeseci s tužiteljstvom nagodio i posljednji suokrivljenik, Leonard Valent, koji je priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz tvrtke Klemm security. Za to je dobio godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro.

Klemm tvrdi da nije kriv

Ostali okrivljenici, među kojima je i mozak ovog slučaja, Radovan Štetić, već višestruko osuđivan zbog prijevara, nagodili su se s tužiteljstvom i prije početka suđenja.

Klemm svoju krivnju negira. “Ako sam išta i učinio nisam bio svjestan da kršim zakon”, rekao je nakon pripremnog ročišta dodajući kako nije oštetio državu jer je njegova tvrtka uplatila više od 200 milijuna kuna davanja u državni proračun. Ipak, tužiteljstvo smatra da je od veljače 2005. do ožujka 2007. kao odgovorna osoba tvrtke Klemm security osmislio način na koji će iz tog trgovačkog društva neosnovano obavljati isplate u svoju korist.

Zato je, stoji u optužnici, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa svoje tvrtke na račune drugih trgovačkih društava koja su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Suradnja s poznatim prevarantom

Najpoznatiji među Klemmovim suradnicima, Štetić, bio je jedan od osumnjičenih pripadnika tzv. zagrebačke zločinačke organizacije iz 90-ih, koji je kasnije odgovarao i zbog prijevare, odnosno izvlačenja novca u slučaju u kojem je jedan od osumnjičenih bio sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić.

Nedavno je Klemm optužen i zbog sumnji u kriminal u Ciboni. Naime, USKOK njega i jednog od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, pročelnika Ureda za obrazovanje, kuturu i sport Ivicu Lovrića, tereti za malverzacije prilikom transfera igrača Darija Šarića.

Pozajmica za odštetu

Lovrić, koji je bio predsjednik Košarkaškog kluba Cibona, dogovorio je navodno s Klemmom pozajmicu od 550 tisuća eura kako bi se isplatila odšteta Hrvatskom košarkaškom savezu nakon prodaje Šarića, računajući da će s vlasnikom zaštitarske tvrtke podijeliti 1,2 milijuna eura koliko bi Ciboni pripalo u slučaju jednostranog raskida ugovora sa Šarićem.

Prema optužnici, ugovorom Lovrića i Klemma Cibona se obvezala da će pozajmicu s pripadajućom kamatom od osam posto vratiti do 1. rujna 2014. godine. Osim toga, na Klemmov zahtjev, ugovoreno je i da će Cibona, ako Šarić jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa koji joj pripada, umanjenog za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate, te umanjenog za 10 posto koliko dobiva agent igrača, isplatiti tvrtki Klemm security.

U pitanju je iznos od 227.435,89 eura. No, do isplate tog iznosa nije došlo, jer ga je Cibona odbila isplatiti, pokrenuvši ubrzo i sudski spor protiv Klemmove tvrtke zbog smanjenja obveza na pravičan iznos.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr