OPERACIJA 'BORDERLINE'

ŠEF ALBANSKE MAFIJE UHIĆEN U ZAGREBU! Vodio unosan narkobiznis iz unajmljenih poslovnih prostora i garaža

Nakon ispitivanja na sudu određen mu je istražni zatvor u kojem će čekati rasplet postupka.

I dok je hrvatska policija objavila tek šturo priopćenje o uhićenju 60-godišnjaka osumnjičenog za preprodaju marihuane i heroina, Europol je potvrdio da je u pitanju šef albanske organizirane kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge.

Skrivao drogu u ventilaciji

Riječ je o Dautu Muratiju, 60-godišnjaku o čijim smo vezama s albanskom mafijom potkraj 1980-tih pisali prije nekoliko dana kada se pojavila informacija o njegovu uhićenju, te zapljeni gotovo 38 kilograma marihuane i 4,5 kilograma heroina u nekoliko poslovnih prostora i garaža što ih je iznajmio u Zagrebu.

Drogu je skrivao u paketima nakon što je nabavio veće količine koje je preprodavao dilerima u Hrvatskoj. Dio droge bio je skriven u ventilaciji, no istražitelji su je pronašli nakon što su nekoliko mjeseci pratili Muratija i nadzirali jednu od njegovih prodaja.

Operacija Borderline

MUP RH obznanio je tek da se radilo o finalu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, no iz Europola se doznaje kako je u pitanju operacija kodnog naziva Borderline tijekom koje su istražitelji, nakon nekoliko mjeseci uspjeli locirati Muratijevo glavno skladište u Zagrebu.

Osim marihuane i heroina, pronađeno je i 6,8 kilograma punila kojim se povećava masa droge.

U ovoj su akciji uz hrvatsku, sudjelovale i policije iz Njemačke, Austrije i Slovenije, uz podršku stručnjaka iz Europola. Svima njima, Muratijev ilegalni biznis bio je već dobro poznat, kao i njegova kriminalna prošlost. Zato je sada uspješno raskrinkan, potvrđeno je iz europske policijske organizacije.

Koliko je Murati kotirao u međunarodnim kriminalnim krugovima potvrđuje i činjenica da je u akciji sudjelovao europolov tim zadužen upravo za borbu protiv najjačih kriminalnih organizacija (Europol’s Top Organised Crime Groups Team). On je istražiteljima, još na početku istrage osigurao ključne informacije i mogućnost za brzu razmjenu operativnih podataka.

“Naši analitičari omogućili su istražiteljima u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i hrvatskoj dostatne informacije na osnovu kojih su poteze tijekom akcije mogli pravilno usmjeravati”, objašnjavaju iz Europola ovaj zajednički policijski uspjeh.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr