‘Ispao sam iz helikoptera, spasila me harmonika’

“Letjeli smo 20-ak metara iznad zemlje kad je nešto u motoru počelo brujati. Udarili smo u kamenje, a na elisi helikoptera okrenuli smo se dva puta i zaustavili se. Ispao sam iz helikoptera i da nije bilo prijateljeve harmonike, zgnječilo bi me”, kaže muškarac koji je preživio pad helikoptera.

Helikopter s četiri muškarca, koji su se uputili u Liku kod prijatelja Željka Oreškovića Macole, pao je nakon uzlijetanja s heliodroma u Splitu, nedaleko od autoceste A1 kod čvorišta Prgomet u zaleđu Kaštela. Najvjerojatnije je došlo do kvara na helikopteru. Nesreća se dogodila u petak popodne 500-njak metara od heliodroma.

Kada je počeo padati helikopter je bio oko 15 metara iznad zemlje, kaže Tonči Kurilj, zvani Jabuka, Macolin prijatelj.

Letjelica je pala desetak metara od kuće u izgradnji, u kojoj srećom, nikog nije bilo.

Radi se o helikopteru Robinson 44 kojim je upravljao hrvatski pilot. Helikopter je znatno oštećen, a pilot bi tijekom dana trebao proći alkotest i ispitivanje. Prema riječima pilota, u trenutku prisilnog slijetanja motor je radio smanjenom brzinom.

‘Ispao sam iz helikoptera’

“Letjeli smo 20-ak metara iznad zemlje kad je nešto u motoru počelo brujati. Udarili smo u kamenje, a na elisi helikoptera okrenuli smo se dva puta i zaustavili se. Ispao sam iz helikoptera i da nije bilo prijateljeve harmonike, zgnječilo bi me, kazao je Kurilj za Večernji list.

Prijatelji su ipak stigli kod Macole u Korenicu – automobilom.

“Najbitnije je da smo živi i zdravi. Ali, ja u zrak više ne idem, kazao je Kurilj po dolasku u Korenicu.

U helikopteru su uz Kurilja bila još dva muškarca i pilot.

Agenciju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova priopćila je da je došlo je do nekontroliranog pada helikoptera Robinson R44 tvrtke Helimax kod mjesta Prgomet. Hrvatska kontrola zračne plovidbe odmah po gubitku helikoptera s radarskog ekrana izvijestila je Agenciju, OKC MUP-a i Državni centar 112.

“Očevid od strane istražitelja za zrakoplovne nesreće i Policije bit će obavljen dana 22. 09. 2012., nakon čega će se rastaviti helikopter i isti će biti prevezen na u hangar pod nadzorom, radi daljnje ekspertize do utvrđivanja uzroka ove nesreće, navodi se u priopćenju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr